Πολιτική

Τι ήθελε να αναδείξει η συμβολική και ουσιαστική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ίμβρο

• Γιατί ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή που μεγάλωσε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και γιατί εξέπεμψε μηνύματα στήριξης στο πρόσωπό του.

• Γιατί οι Τουρκικές αρχές εξάντλησαν την αυστηρότητα του νόμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ξέχασε να πάρει το διαβατήριο μαζί του .

• Τι υποσχέθηκε στους κατοίκους της περιοχής

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Την ώρα που η γειτονική Τουρκία δεν αφήνει πολιτικά ανεκμετάλλευτο τίποτα να πάει χαμένο και καθημερινά με τρόπους που εφευρίσκει επιτίθεται σε βάρος της χώρας μας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια ουσιαστική αλλά και ιδιαίτερα συμβολική κίνηση επισκέφθηκε την Ίμβρο αφού πρώτα πήγε στην Αλεξανδρούπολη ύστερα κιόλας από την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται εδώ και μήνες φυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Πρόκειται για κινήσεις υψηλού συμβολισμού που αναδεικνύουν τις ανησυχίες και το ενδιαφέρον του για τα εθνικά θέματα αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ συνέδεσε την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη για να στείλει μήνυμα στην γείτονα πως είναι ανάγκη να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς καθώς η κράτησή τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αντίκειται ουσιαστικά στους όρους καλής γειτονίας.

Όπως τονίζουν συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, «η σκοπιμότητα του εκβιασμού εκ μέρους της Άγκυρας είναι πασιφανής και ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα δείχνοντας πως είναι υψηλής προτεραιότητας για τον ίδιο , για την χώρα και για την Ευρώπη καθώς οι δυο στρατιωτικοί «φυλούσαν» ευρωπαϊκά σύνορα και ερευνούσαν για μετανάστες».

Έτσι στο πλαίσιο αυτό ενσωματώθηκε και η πρωτοβουλία να τους επισκεφτεί εκ μέρους της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής κ. Μ. Κεφαλογιάννης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε και σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για σεβασμό των συνόρων και του διεθνούς δικαίου, καθώς διαπιστώνεται ότι η ίδια πολιτική συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σε αυτό μάλιστα προσθέτουν οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Τουρκία αντιλαμβανόμενη την πίεση του κ. Μητσοτάκη δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ίμβρο, εξαντλώντας την αυστηρότητα και το γράμμα του νόμου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», λένε ορισμένα στελέχη της Πειραιώς.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και συνομίλησε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος κατάγεται από την Ίμβρο και τον ξενάγησε στο πατρικό του σπίτι ενώ παρέστη στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο νησί η ελληνική κοινότητα αυξάνεται καθώς από 168 κατοίκους το 2000 έχουν φθάσει τους 550, εκ των οποίων 39 μαθητές που διδάσκονται ελληνικά και 13 βρέφη που γεννήθηκαν εκεί.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χάρη στις προσπάθειες του οποίου οι Έλληνες της Ίμβρου επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια στο νησί τους. Ο Δήμαρχος Unal Cetin επισήμανε την ειρηνική συμβίωση με την τοπική ελληνική κοινότητα της Ίμβρου, και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Ίμβρου με τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ίμβρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας. Υποσχέθηκε δε, να βοηθήσει να υπάρξει μια απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ της Ίμβρου και ελληνικών νησιών, της Λήμνου, της Σαμοθράκης, της Θάσου, αλλά και της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας .

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρουν στελέχη του, ουσιαστικά εμφανίζεται εγγυητής της ομαλότητας και υπέρμαχος της συνεννόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης εφόσον δεν υπάρχουν προκλητικές συμπεριφορές από την ηγεσία της Τουρκίας. Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα πως στηρίζει το ρόλο του Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας και της εκκλησίας γενικότερα, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στα εθνικά θέματα, την ώρα όπως λένε που ο κ. Τσίπρας δείχνει να αδιαφορεί για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των δύο στρατιωτικών. Μεταβαίνει μάλιστα στη Σόφια για τη Σύνοδο του ΕΛΚ όπου αναμένεται να θέσει τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post