Εθνικά Θέματα

Τι μας κρύβει ο Κοτζιάς για το όνομα των Σκοπίων;

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ διήρκησε έξι ώρες αλλά το περιεχόμενό της δεν έγινε γνωστό. «Προχωράμε καλά», περιορίστηκαν να σχολιάσουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ σαν να μην είχαν διάθεση να εξηγήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τώρα πιο πολύ από ποτέ στο σκοπιανό.

Η ονομασία «Gorna Makedonija» βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, και το όνομα «Μακεδονία» θα παραχωρηθεί στη γείτονα καθώς Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν εκ νέου αυτή τη φορά στη Σόφια, στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς πάλι να υπάρχει μια επίσημη ενημέρωση στις υπόλοιπες πολιτικές παρατάξεις όπως θα έπρεπε από την στιγμή που ένα τόσο σοβάρο θέμα είναι στο τραπέζι.

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα αφού προυπήρξε και η επίσκεψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στην Αγκυρα, όπου ζήτησε και έλαβε δημόσια στήριξη από την Τουρκία ενώ την ίδια ώρα βρισκόμαστε και σε μια νέα κρίση για τα Ίμια που παρά την προσωρινή της λήξη κανείς δεν πιστεύει ότι θα σταματήσει εδώ.
Πάντως στα Σκόπια το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα και μόνο στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κατανοητή η εξέλιξη.
Θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» και μένει να επιλυθεί το ζήτημα του Συντάγματος και των αλλαγών σε αυτό, ίσως μέσω μιας διεθνούς συνθήκης. Τη στιγμή πάντως που το όνομα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, τα αλβανικά κόμματα εμφανίζονται αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija», αφού οι Αλβανοί απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα.

«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην «Μακεδονική» γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της «Gorna Makedonija». Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα. Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», το οποίο απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιστολή, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».

Πηγή: https://www.iellada.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post