Απόψεις

Τι θα γίνει με τον Δήμο της Αθήνας;

Ο Καμίνης καθυστερεί να πει ότι αποσύρεται, αλλά κλείνει το μάτι στον Γερουλάνο που και αυτός καθυστερεί να δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος, ενώ ο Παπαγιαννάκης περιμένει παίζοντας by the book. Την ίδια ώρα ο Μπακογιάννης εμφανίζεται κυρίαρχος, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν κάποιον για να μη γελοιοποιηθούν. Αλλά ο κίνδυνος είναι άλλος…

Αλέκος Παπαναστασίου

Ηταν 17 Σεπτεμβρίου όταν ο Γιώργος Καμίνης βγήκε στους «Αταίριαστους» στον ΣΚΑΪ για να παρουσιάσει το ανακαινισμένο ΚΕΠ της πλατείας Βικτωρίας. Αφού μίλησε για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, για τα καινοτόμα ΚΕΠ και τις γειτονιές της Αθήνας που ανακάμπτουν, ο δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει σε ένα τελευταίο ερώτημα που του έθεσε σε εκείνη την εκπομπή ο δημοσιογράφος Χρήστος Κούτρας: «Θα διεκδικήσετε άλλη θητεία στον Δήμο της Αθήνας, κ. Καμίνη;»

Η απάντηση του κ. Καμίνη ήταν επί λέξει: «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχω απαντήσει και σε αυτό το ερώτημα».

Η «επόμενη εβδομάδα» έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Και ο δήμαρχος δεν απάντησε σε αυτό το ερώτημα.

Οταν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου πέρασε ξανά από την εκπομπή των «Αταίριαστων», ο δήμαρχος δικαιολογήθηκε με μια πνευματώδη ατάκα περί χωροχρόνου στην πολιτική, ο οποίος διαστέλλεται κ.λπ. Απάντηση και πάλι δεν έδωσε.

Σήμερα, Τρίτη, ο δήμαρχος μίλησε στον ραδιοσταθμό 24/7: «Σύντομα θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου στη δημοτική μου ομάδα και στους πολίτες της Αθήνας» είπε.

Ο χωροχρόνος συνεχίζει να διαστέλλεται. Ομως, ακόμα και στην πολιτική, ο χρόνος είναι πεπερασμένος. Εν προκειμένω απομένουν 221 ημέρες μέχρι οι Αθηναίοι να πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν τον δήμαρχό τους. Και μέχρι στιγμής ο κ. Καμίνης έχει βρεθεί σε μια ασυνήθιστη θέση: να μην ξεκαθαρίζει μεν τις προθέσεις του, αλλά να μιλά με θετικά λόγια για άλλους υποψηφίους, ακόμα και από τον δικό του πολιτικό χώρο.

«Και ο κ. Γερουλάνος και ο κ. Μπακογιάννης έχουν δώσει σοβαρά δείγματα γραφής. Αν κατέβει ο κ. Γερουλάνος θα υποστηριχθεί οπωσδήποτε από το Κίνημα Αλλαγής, και πιστεύω ότι ο ίδιος θα διαμορφώσει ένα ευρύτατο ψηφοδέλτιο, από πολλούς πολιτικούς ορίζοντες, από ανεξάρτητους και ικανούς ανθρώπους» είχε δηλώσει μόλις την περασμένη Κυριακή ο δήμαρχος της Αθήνας, ο οποίος μάλιστα –σημαντικό αυτό– είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος στο Κίνημα Αλλαγής για τις επιλογές υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, λοιπόν. Και ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας είχε από το καλοκαίρι δηλώσει ότι το σκέφτεται για τον Δήμο της Αθήνας. Και μολονότι η επιθυμία του να διεκδικήσει τη δημαρχία της πρώτης πόλης της χώρας έρχεται κάπως σε σύγκρουση με το πνεύμα της διακήρυξης του Κυριάκου Μητσοτάκη (εδώ) να αποκλείσει τα μέλη της οικογένειάς του από θέσεις εξουσίας, ο ανιψιός του προέδρου της ΝΔ θεωρείται μια περίπτωση πολύ καλή για να την αγνοήσει η Πειραιώς (ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις προηγούμενες: Νικήτας Κακλαμάνης και Αρης Σπηλιωτόπουλος).

Αλλά ο Παύλος Γερουλάνος; Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού –επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου– έχει δηλώσει ότι το θέλει-το σκέφτεται-το συζητάει να είναι υποψήφιος και υπό μία έννοια έλαβε και την έμμεση στήριξη του κ. Καμίνη. Προφανώς ο κ. Γερουλάνος θεωρεί εξασφαλισμένη και την επίσημη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Το οποίο όμως ΚΙΝΑΛ ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος, καλώντας σε μια επιστροφή στο «καθαρό ΠΑΣΟΚ», το έχει αποκηρύξει! Δήλωνε μόλις τον περασμένο Απρίλιο: «Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποτύχει πριν ιδρυθεί!»…

Ο κ. Γερουλάνος εκπροσωπεί το νεοπαπανδρεϊκό -και «αυθεντικό»- ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΚΙΝΑΛ θεωρητικά είναι κάτι άλλο. Εχουν και άλλοι λέγειν και άλλες προτάσεις. Εν προκειμένω η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει στα όργανα του ΚΙΝΑΛ τον σημερινό αντιδήμαρχο Λευτέρη Παπαγιαννάκη, γιο μιας ιστορικής προσωπικότητας της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, που μπορεί να προσελκύσει και αριστερές ψήφους.

Γύρω από τον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι καθώς, σε αντίθεση με την περιορισμένη πανελλαδική εμβέλειά του, ο χώρος αυτός έχει στην Αθήνα άλλο ιστορικό και πολιτικό βάρος. Συνοψίζοντας:

-Ο κ. Καμίνης δεν δηλώνει ακόμα ότι –μετά από δύο κατά γενική ομολογία επιτυχημένες θητείες– αποσύρεται, αλλά το Protagon πληροφορείται ότι είναι ζήτημα ενός-δύο εικοσιτετραώρων να το πράξει.

-Ο κ. Γερουλάνος δεν δηλώνει ακόμα επισήμως ότι διεκδικεί το χρίσμα –ελπίζει να του το ζητήσουν πρώτοι από το ΚΙΝΑΛ, για να καρπωθεί την πολιτική υπεραξία μιας κλήσης στα (κεντροαριστερά) όπλα.

-Ο κ. Παπαγιαννάκης παίζει by the book, με παραπομπή στα όργανα του ΚΙΝΑΛ.

Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Παρατηρητές εκτιμούν ότι το όλο ζήτημα είναι η δεύτερη θέση, πίσω δηλαδή από τον Κώστα Μπακογιάννη, την επικράτηση του οποίου πολλοί θεωρούν δεδομένη: Ακόμα και το 2014, όταν η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά ήταν σε αποδρομή, οι νεοδημοκρατικοί επίσημοι και ανεπίσημοι υποψήφιοι (Σπηλιωτόπουλος και Κακλαμάνης) είχαν πάρει συνδυαστικά στον πρώτο γύρο 53.000 ψήφους, ενώ ο κ. Καμίνης 49.976 και ο άφθαρτος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, του επελαύνοντος ΣΥΡΙΖΑ, 44.620.

Το ζήτημα είναι η δεύτερη θέση. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπική καθίζηση είναι αμφίβολο αν ακόμα και ένα βαρύ όνομα  (π.χ. η Εφη Αχτσιόγλου ή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος) μπορεί να εξασφαλίσει μια αξιόλογη παρουσία στην κάλπη, αν όχι την πρόκριση στη δεύτερη Κυριακή. Ακόμα πιο αμφίβολο –αν όχι γελοίο– είναι το σχέδιο κάποιων να κατεβεί η ΑΝΕΛίτισσα υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, μπας και μαζέψει και τις ψήφους των τύπων που ψήφισαν τον Καπερνάρο το 2014.

Εκεί υπάρχει και ένας κίνδυνος που πρέπει να ζυγιστεί. Με τον Κώστα Μπακογιάννη φαβορί, ο δεύτερος μπορεί να κριθεί πέριξ του 17%-18%. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν προσεχθεί επαρκώς η επιλογή, υπάρχει πάντα η απειλή των Κασιδιάρηδων. Θα θυμίσουμε μόνο ότι το 2014, μόλις οκτώ μήνες από τη δολοφονία του Φύσσα, το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου είχε ψηφιστεί από 35.149 Αθηναίους (16,12%). Ποιος έχει διάθεση να δει τους χρυσαυγίτες αξιωματική αντιπολίτευση στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας;

Photo: Από αριστερά: Παύλος Γερουλάνος, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Γιώργος Καμίνης, Κώστας Μπακογιάννης |CreativeProtagon/IntimeNews
Πηγή: https://www.protagon.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας