Άμυνα Διπλωματία

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο κατάλαβε την παγίδα που έστησε ο Ερντογάν στον Τραμπ και το ξανασκέφτεται για τη Συρία…

Υπό αμφισβήτηση θέτουν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι την δυνατότητα της Τουρκίας να αναλάβει την επιχείρηση πλήρους εξόντωσης του ISIS στην Συρία, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την υλοποίηση της  απόφασης που αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε ο προεδρος Τράμπ σε  συνεννόηση με τονΤαγίπ Ερντογαν, για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία.

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ τέτοιου είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων, μεταφορών και logistics, προκειμένου να  αναλάβουν οι Τουρκικές Δυνάμεις το κύριο βάρος της αντιμετώπισης του ISIS, που τελικά, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εμπλοκή των Αμερικανών στην Συρία, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα θα …αποσύρονται.

Την Τρίτη θα διεξαχθούν κρίσιμες συνομιλίες και για τον ρόλο της Τουρκίας στην Συρία αλλά και για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς φθάνουν στην Άγκυρα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπολτον, ο ειδικός εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ για την  Συρία Τζειμς Τζεφρυ και ο στρατηγός Τζόζεφ Ντανφορντ, επικεφαλής ομάδας στρατιωτικών και εμπειρογνωμόνων. Ενδεικτικό πάντως του «φρένου» που τράβηξε το Πεντάγωνο στην αμφιλεγόμενη αποφαση Τράμπ, είναι ότι ο ιδιος υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι δεν έθεσε ποτέ χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ αναφέρθηκε και στην προστασία των κούρδων συμμάχων, τους οποίους βεβαιως με την απόφαση του θα παρέδιδε είτε στην αγκαλιά του Ασαντ είτε στα πυρά του Ερντογαν.

Σύμφωνα με την WSJ που επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, ο Τζον Μπολτον έχει στείλει, σε υπουργούς της κυβέρνησης διαβαθμισμένο υπόμνημα που κωδικοποιεί το σχέδιο αντικατάστασης των αμερικανικών δυνάμεων από τουρκικές  στην Βόρειο Συρία… Στο Υπόμνημα αυτό αναφέρει ότι δεν έχουν αλλάξει οι προηγούμενοι στόχοι  στην Συρία, που περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του ISIS, την απώθηση των δυνάμεων που ελέγχονται από το Ιράν και την προώθηση διπλωματικής λύσης για να τερματισθεί ο πόλεμος.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η αποφαση Τραμπ παραμένει στο τραπεζι, όμως όσοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την απόφαση αυτή, προβάλουν το μεγάλο κενό που υπάρχει μεταξύ των επιδιωκόμενων στόχων και των μέσων που υπάρχουν για να επιτευχθούν. Το δημοσίευμα επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι είναι ευρύτατα αποδεκτή η θέση ότι η Τουρκία δεν έχει την δυνατότητα να αναλάβει τον ρόλο που είχαν οι Αμερικανοί στην Συρία εναντίον του ISIS, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις πολιτικές και σε επίπεδο logistics.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν πλήρως την δυνατότητα της Τουρκίας να στηρίξει μια επιχείρηση με την διείσδυση βαθιά στο έδαφος της Συρίας του Τουρκικού Στρατού και να εξασφαλίσει και τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων  αυτών. Υποστήριξαν ακομη ότι η Τουρκία δεν έχει την δυνατότητα για εντατική και ουσιαστική διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων, που είναι  κρίσιμες στον αγώνα εναντίον του ISIS. Και φυσικά υπάρχει ο φόβος ότι η Τουρκία θα στραφεί εναντίον των κούρδων, οι οποίοι υπήρξαν σύμμαχοι των ΗΠΑ και διαδραμάτισαν σημαντικο ρόλο στην αντιμετώπιση του ISIS.

Για να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα ο κ. Τζεφρυ θα επιδιώξει ορισμένες συνεννοήσεις με την Άγκυρα ώστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  οι τουρκικές δυνάμεις που θα μπουν στην Συρία να αποφύγουν τις κατεξοχήν κουρδικές περιοχές, ενώ συγχρόνως θα ζητήσει από τους κούρδους του YPG να μην προχωρήσουν ακόμη σε συμφωνια με τον Ασαντ πριν διαμορφωθεί ολόκληρο το αμερικανικό σχέδιο. Καθώς υπάρχει απροθυμία της αμερικανικής πλευράς να καλύψει η ίδια το σκέλος των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον στόχων του ISIS , είναι  χαρακτηριστικό ότι μόνο στο διάστημα 16-29 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 469 επιθέσεις της Συμμαχίας εναντίον στόχων τζιχαντιστων στην Συρία, κατι που αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο που έχει η αεροπορική υποστήριξη κάθε επιχείρησης στην Συρία.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει η WSJ, είναι ότι τελικά ο κ. Ερντογαν υποσχέθηκε στον Τραμπ, πολύ περισσότερα από όσα η Τουρκία μπορεί να προσφέρει και να υλοποιήσει, υπολογίζοντας μάλλον στην …αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη. Για μια αποστολή όμως από την οποία η αμερικανικη πλευρά ακριβως επιδιώκει την συνολική απεμπλοκή της. Share this: TwitterFacebook207 Related

Η Συρία προκαλεί ανησυχία: Ο Ερντογάν επικοινώνησε και με Πούτιν, χθες μίλησε με τον Τραμπ April 12, 2018 In «Κοσμος» Ο Τραμπ δεν συζήτησε εκ των προτέρων με τον Ερντογάν την απόφαση για την Συρία, λέει αξιωματούχος December 19, 2018 In «Αμερικη» Ο Ερντογάν λέει ότι τον στενοχωρεί ο Πούτιν: Δεν μας έχει καταλάβει για Συρία, τονίζει… April 7, 2017 In «Κοσμος» Δημοφιλή Υπήρξε συνδρομή από τις ΗΠΑ στις παρανομίες της Άγκυρας: Τουρκική άσκηση στο Καστελόριζο

Οι στρατηγοί του Πενταγώνου κατάλαβαν την παγίδα που έστησε ο Ερντογάν στον Τραμπ Ότι θα αυτομολήσουν Τούρκοι πιλότοι φοβάται η Άγκυρα: Μισογεμάτα τα ρεζερβουάρ… Η προφητεία της Μάργκαρετ Θάτσερ: Είχε πει το 1988 για τη Γερμανία όσα λένε οι υπόλοιποι σήμερα «Θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα» απάγγειλε ο Ταγίπ: Μισελληνικό ντελίριο για τη σφαγή στη Σμύρνη Previous post Next post BE THE FIRST TO COMMENTON «ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ» Leave a comment Your email address will not be published. Comment Name * Email * Website Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: https://www.iellada.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας