Απόψεις

Το Δεκέμβριο οι απαντήσεις για τις συντάξεις, λέει οριστικά η Κομισιόν

Πώς οι εκλογές μπορούν να έλθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο

Εξελίξεις το Δεκέμβριο στο μέτωπο των συντάξεων προαναγγέλλει κι επισήμως η Κομισιόν. Αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε σήμερα πως ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα και οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα ξεκαθαριστεί το τοπίο.

«Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Κομισιόν.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όλα δείχνουν λοιπόν πως το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου θα είναι «καυτό» και θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου πως στις αρχές του 2019 θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Όπερ σημαίνει πως ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να… αποδείξει τότε εάν θα κάνει πράξη τις απειλές του για ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό και αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Η τελική απόφαση, ωστόσο, για τις συντάξεις θεωρείται από μόνη της καθοριστική για τον τρόπο με τον οποίο θ’ αντιδράσει ο κ. Καμμένος και θα πάρει τις αποφάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.

Εάν η κυβέρνηση καταφέρει κι επιτύχει την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, τότε θ’ ασκηθούν πιέσεις στον κ. Καμμένο προκειμένου ν’ αναζητηθεί μια φόρμουλα με την οποία η κυβέρνηση δεν θα καταρρεύσει, παρά τη διαφωνία του για το Σκοπιανό. Εξ ου κι ο πρωθυπουργός, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες με έμφαση ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα θελήσει σ’ αυτήν την περίπτωση ν’ ανακόψει την ανοδική πορεία της οικονομίας και την πορεία της χώρας γενικότερα εκτός μνημονίων.

Η υπόθεση των συντάξεων, άλλωστε, αποτελεί το ισχυρό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης και την πιο σημαντική απ’ όλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Εάν, δηλαδή, αυτή η μάχη – όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση – κερδηθεί, στο Μαξίμου ελπίζουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και να πείσουν τους αναποφάσιστους (και μη) ότι ο κ. Τσίπρας φάνηκε συνεπής ως προς την υπόσχεσή του για «καλύτερες μέρες». Με ό,τι μπορεί να σημαίνει, βέβαια, αυτό για το εκλογικό αποτέλεσμα, με δεδομένη πάντα την κατάσταση που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί από τις δημοσκοπήσεις και την πρωτιά της ΝΔ να μην αμφισβητείται, αλλά να παίζεται η διαφορά και η τελική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν η κυβέρνηση χάσει τις συντάξεις, ουδείς μπορεί ν’ αποκλείσει άμεσες εξελίξεις, δεδομένου πως δεν μπορεί ν’ αντέξει την εφαρμογή ενός μέτρου καθαρά μνημονιακού, την ώρα, όμως, που η ίδια διαφημίζει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια από τις 20 Αυγούστου κι έπειτα. Με απλά λόγια, η φθορά που θα υποστεί στην κάλπη εκτιμάται πως θα είναι ανεπανόρθωτη, ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές για τις… χαμένες συντάξεις. Το άλλοθί του σ’ αυτήν την περίπτωση θα είναι το Σκοπιανό και μάλιστα η συγκυρία θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει – για λόγους εσωτερικής και καθαρά εκλογικής κατανάλωσης – τη σύγκρουση των δύο κυβερνητικών εταίρων, με την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ στη συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας