Πολιτική

Το εκρηκτικό μείγμα γεγονότων που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο ρευστό πολιτικό σκηνικό

Τα διλήμματα Τσίπρα, οι εκλογές, τα μέτρα για μείωση της φορολογίας και οι δανειστές

Η συμφωνία των Πρεσπών , η αλλαγή κυβερνητικού συμμάχου και το στοίχημα για βιωσιμότητα της κυβέρνησης

Όλα τα σχέδια του μεγάρου Μαξίμου

Στη δίνη ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών που αναζητούν μια ενδιάμεση συμφωνία στο θέμα των περικοπών των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου και στις εξελίξεις με τον κυβερνητικό του εταίρο με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αναζητεί τρόπους για να διαφύγει από το εκρηκτικό μείγμα που αντιμετωπίζει. Από τη μια θέλει να αναδείξει τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός στη ΔΕθ για ελαφρύνσεις και από την άλλη να μην τιναχτεί στον αέρα η δημοσιονομική του πολιτική κάνοντας τους δανειστές να στηλώσουν τα πόδια τους.

Ο πρωθυπουργός στην ουσία πρέπει να λύσει τους γρίφους που έχει και τα διλήμματα σε σχέση με τον εκλογικό του σχεδιασμό. Αν καταφέρει να αναδείξει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην ΔΕθ τον Σεπτέμβριο σε ό,τι αφορά τη μείωση της φορολογίας και ταυτόχρονα δεν διακινδυνεύσει η συνοχή της κυβέρνησης με το ονοματολογικό των Σκοπίων τότε πρόθεση του είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές όσο μπορεί πιο κοντά τη λήξη της τετραετίας. Διαφορετικά θα πρέπει αν δεν του βγει το στοίχημα που έχει αναλάβει, τότε με δεδομένο ότι η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στη βουλή περίπου τον Μάρτιο , θα προσπαθήσει ή να αλλάξει κυβερνητικό εταίρο αν ο κ. Καμμένος επιμένει μέχρι τότε στη διαφωνία του για το όνομα των Σκοπίων, ή να διαλύσει  τη βουλή και να οδηγηθεί σε τετραπλές κάλπες τον Μάιο.

Για να αποδώσουν ωστόσο τα μέτρα που έχει δεσμευτεί στη ΔΕθ θα πρέπει να έχουν περάσει περίπου τρεις με τέσσερις μήνες κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να τον ωφελήσουν πολιτικά οι μειώσεις στη φορολογία αν τελικά το καταφέρει. Και προπαντός να μην έχουν περικοπεί οι συντάξεις στους ανθρώπους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μηδαμινά έσοδα κάθε μήνα και τεράστια έξοδα λόγο υψηλής φορολογίας. Επομένως πρέπει να κινηθεί συνδυαστικά λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα δεδομένα που έχει μπροστά του και που πολλές φορές είναι αντίθετα.

Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να έχει καταφέρει να λειάνει τις αντιπαραθέσεις με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένο και να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της κυβέρνησης του. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ή να μην φέρει καθόλου τη συμφωνία προς κύρωση στη βουλή αλλά αυτό να γίνει μετά τις  εκλογές ή να έχει απαλλαγεί πολιτικά από τον υπουργό άμυνας και να έχει βρει άλλους βουλευτές από άλλους πολιτικούς χώρους που θα του διασφαλίσουν την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο εμφανίζεται αυτή την ώρα πιο εύκολο από την πρώτη περίπτωση αφού η συμφωνία των Πρεσπών εξ ολοκλήρου βασίζεται πάνω του πράγμα που σημαίνει πως έχει αναλάβει και τις πολιτικές δεσμεύσεις έναντι των ξένων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Φυσικά το τελευταίο ενδεχόμενο συγκεντρώνει πολύ υψηλό ρίσκο. Βρίσκοντας ο κ. Τσίπρας νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία βγάζοντας εκτός της συνεργασίας τους ΑΝΕΛ, εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους και κανείς δεν διασφαλίζει ότι ο ίδιος θα κερδίσει το στοίχημα και θα καταφέρει να φτάσει η κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019. Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου, υποστηρίζουν ότι θα κερδίσει ο πρωθυπουργός τουλάχιστον χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του μέχρι να μπορέσει να “παλέψει” και να αντιστρέψει το κλίμα που σήμερα είναι για αυτόν δυσμενές.  Πιστεύουν ότι μέχρι τη λήξη της τετραετίας θα αποδώσουν οι δεσμεύσεις του για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και το μείγμα στην φορολογία θα έχει βελτιώσει  συνολικά την εικόνα της κυβέρνησης, ενώ  ταυτόχρονα θα αναδείξει υποθέσεις κακοδιαχείρησης του παρελθόντος χρεώνοντας σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ανάλογα τις ευθύνες.

Ο τεράστιος κίνδυνος όμως που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας αν επιλέξει αυτό το σενάριο και αποφασίσει να αλλάξει κυβερνητικό σύμμαχο για να κρατήσει την κυβέρνηση του “ζωντανή” ψηφίζοντας ταυτόχρονα την συμφωνία των Πρεσπών, είναι οι πολίτες να μην συμφωνήσουν τελικά μαζί του, να μεγαλώσουν τη δυσαρέσκεια τους κατά της κυβέρνησης και εν τέλει οι εκλογές να επιφυλάξουν μια πιο οδυνηρή έκπληξη στον πρωθυπουργό μεγαλώνοντας την εκλογική διαφορά που πιθανόν να ήταν μικρότερη , αν επέλεγε να προκυρήξει εκλογές τέσσερις μήνες νωρίτερα από την ολοκλήρωση της θητείας του. Δηλαδή τον Μάιο.

Επομένως ο πρωθυπουργός καλείται να λύσει πρώτα τα δικά του διλήμματα και στη συνέχεια να θέσει στους πολιτικούς του αντιπάλους εκείνα που θα κρίνει ο ίδιος για να τους κερδίσει.

Μέχρι τότε η οικονομία θα διαπερνάται από αρνητικά και θετικά μηνύματα που δεν θα είναι σίγουρα και άρα δεν θα δημιουργούν κλίμα σταθερότητας και  σοβαρότητας για τους επενδυτές αλλά και για την πραγματική οικονομία στα νοικοκυριά. Που  σημαίνει πως ούτε έξοδος στις αγορές ούτε ανάκαμψη οικονομική θα υπάρχει.

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας