Άμυνα Διπλωματία

Το ίδρυμα «Open Society» πίσω από το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Το ίδρυμα του γνωστού μεγαλοεπενδυτή George Soros «Open Society», φαίνεται να είναι ο εμπνευστής του σχεδίου ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
Όπως δημοσίευσε στα σερβικά η Hastag.Al, πέρσι στο Νταβός της Ελβετίας συναντήθηκαν ο Ράμα και ο Βούτσις, όπου και συζήτησαν για πρώτη φορά την περίπτωση ανταλλαγής εδαφών. Η συγκεκριμένη έκθεση , δημοσιεύθηκε στις 18 Απριλίου, και συντάχθηκε από το ίδρυμα της «Ανοικτής Κοινωνίας» στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν τρία σενάρια:

Σενάριο Πρώτο:

Επιτυχής συμφωνία, με την ανταλλαγή εδαφών, με τον άξονα Πρέσεβο-Μέντβετζα-Μπουγιάνοβατς στη Σερβία και τη Μιτρόβιτσα και ορισμένους δήμους γύρω από τον Ζούμπιν Πότοκ.
Το σενάριο αυτό αντιμετωπίζει τις δημογραφικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν, το οικονομικό βάρος στις αντίστοιχες χώρες μετά την ανταλλαγή, αλλά εξετάζει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο το θέμα των υπόγειων και εξορυκτικών βιομηχανιών στην Τρέπτσα (Μεταλλεία Τρέπτσας).

Σενάριο Δεύτερο

Επιτυχώς περιορισμένη συμφωνία. Tο σενάριο αυτό προβλέπει την τελική λύση.
Mε αμοιβαία αναγνώριση βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013 όπου σε ορισμένους σερβικού δήμους χορηγείται αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.
Το νομικό σύστημα, ο δικαστικός εισαγγελέας κλπ θα είναι αλληλεξαρτώμενος σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο.

Σενάριο Τρίτο

Συμφωνία Status Quo. Αυτό το σενάριο είναι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης. Χωρίς καμία αλλαγή μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.
Είναι σαφές ότι η μελέτη αναφέρει ότι η μεταβολή της εδαφικής ανταλλαγής είναι η παραλλαγή που εξυπηρετεί περισσότερο τη Σερβία.
Ενώ τονίζεται ιδιαίτερα το κέρδος από τα έσοδα που θα έχει η επιχείρηση εξόρυξης στην Τέρπτσα (Trepča Mines).

Πηγή:tribune.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας