Απόψεις

Το κοινωνικό πρόσημο ενόψει εκλογών και το colpo grosso της κυβέρνησης με τα φάρμακα

Η έντονη πόλωση έχει συμπιέσει τα μικρότερα κόμματα που επιχειρούν να επιβιώσουν μέχρι τις κάλπες

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου

Η έντονη πόλωση στο πολιτικό σκηνικό, που μεταφράζεται σε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στην πιο τεταμένη ίσως, προεκλογική περίοδο της μεταπολίτευσης, έχει συμπιέσει τα μικρότερα κόμματα που επιχειρούν να επιβιώσουν μέχρι τις κάλπες. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της μέτρησης που έκανε η Prorata για το φιλοκυβερνητικό Kontra, όπου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν ανιχνεύονται καν στη δημοσκόπηση καθώς το σχετικό διάγραμμα τους δείχνει να λαμβάνουν 0%.

Στην ίδια έρευνα, η Ένωση Κεντρώων λαμβάνει 2%, το Μέρα 25 (του Γιάνη Βαρουφάκη) 1,5% και το Ποτάμι, όπως και η Ελληνική Λύση, 1%. Παράλληλα, το πάλαι ποτέ δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η χρόνια μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων, έχει πάρει σήμερα χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά, η κρίση και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε από τα μνημόνια, έχουν λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας στις ιδεολογικές διαφορές και οι πολίτες στις προσεχείς κάλπες θα επιλέξουν πρωθυπουργό.

Θα επιλέξουν δηλαδή, ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τύχες τους την επόμενη μέρα, που η χώρα θα πρέπει να επιβιώσει χωρίς τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων προσαρμογής. Το βασικό διακύβευμα που τίθεται στους ψηφοφόρους είναι, εκτός από το ποιος μπορεί να εξασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θέσεις εργασίας, και το ποιος μπορεί να εγγυηθεί το κοινωνικό πρόσημο, μπροστά από την άσκηση της πολιτικής του.

«Δεν θα χαρίσουμε την κοινωνική ευαισθησία στον ΣΥΡΙΖΑ», λέει συχνά σε συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρα (π.χ. για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας) και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα στοχευμένων επισκέψεων προς αυτή την κατεύθυνση, (όπως η ενημέρωση που είχε στο εσπερινό Λύκειο του Αιγάλεω, από τους φορείς που ασχολούνται με τους χρήστες ναρκωτικών κλπ).

Άλλωστε, τονίζουν από το γαλάζιο επιτελείο, ο κ. Τσίπρας εδώ και τέσσερα χρόνια που είναι στην κυβέρνηση, έχει αποδείξει ότι με την πολιτική της υπερφολόγησης και των περικοπών, πλήττει τους πιο αδύναμους κοινωνικά. Ως πιο πρόσφατο παράδειγμα, αναφέρουν από τη ΝΔ, την αμφιλεγόμενη τροπολογία που αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων, η οποία κυρώθηκε μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, το μεσημέρι της Πέμπτης, με 152 ψήφους υπέρ, έναντι 110 κατά.

Στην οδό Πειραιώς μάλιστα, μιλούν για «colpo grosso της κυβέρνησης», καθώς η ψήφισή της συγκεκριμένης τροπολογίας εξυπηρετεί, όπως καταγγέλλουν, αποκλειστικά τα συμφέροντα των πολυεθνικών του χώρου. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, με νόμο της ΝΔ, η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις 28 χώρες της Ε.Ε.

Για να καθοριστεί δηλαδή, η τιμή ενός φαρμάκου, λαμβάνονταν υπόψη και οι τιμές στις φτωχότερες χώρες, όπως η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου ήταν πιο χαμηλές, με αποτέλεσμα να πέφτουν και στην Ελλάδα. Με την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, ο τρόπος υπολογισμού της τιμής κάθε φαρμάκου, αλλάζει: οι τιμές καθορίζονται πλέον με το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών στις 19 χώρες της ευρωζώνης που είναι και οι ακριβότερες και όχι στις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Αποκλείονται έτσι οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο «σκάνδαλο» σύμφωνα με τη ΝΔ. Η Ελλάδα θεωρείται ως «Χώρα Αναφοράς» για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες. Επομένως, μια υψηλότερη τιμή στη χώρα μας, εξασφαλίζει αυξημένα κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες, σε άλλες 55 χώρες διεθνώς.

«Ο κ. Τσίπρας κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορεί 10 πολιτικά πρόσωπα στη σκευωρία της Novartis. Για πρώτη φορά επιτρέπονται αυξήσεις 10% ετησίως στις τιμές των φαρμάκων και οι πολυεθνικές θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», τόνιζε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Εντύπωση, σύμφωνα με τη ΝΔ, προκαλεί και η εξήγηση που έδωσε για το θέμα ο υπουργός Υγείας.

«Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας, γιατί κάνουν ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές, το μόνο που βρήκαν να πουν, είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Η λέξη υποκρισία είναι λίγη για να περιγράψει τους αδιανόητους χειρισμούς της υπό κατάρρευση κυβέρνησης, που κάνει όποιο ρουσφέτι μπορεί, μήπως και περιορίσει την έκταση της ήττας της στις επερχόμενες εκλογές», σημείωνε χαρακτηριστικά γαλάζιο στέλεχος του τομέα Υγείας.

Μάλιστα χθες, η ΝΔ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα του φαρμάκου, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να αυξήσει και τις τιμές των γενοσήμων κατά 10%, επιβαρύνοντας και τους ασθενείς καθώς αυξάνει τη δική τους συμμετοχή. «Το κόμμα που ισχυρίζεται ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι είναι ο πιο πρόθυμος υπηρέτης τους και μάλιστα σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών», δήλωνε από την οδό Πειραιώς ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Πηγή: http://newpost.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας