Η Κραυγή του Ενστόλου

Το πιο μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Ο COVID-19 μπορεί να καταστρέψει μια ΟΛΟΚΛΗΡΗ γενιά εξαιτίας του κλεισίματος των Σχολείων σε 160 χώρες, να υπονομεύσει ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ προόδου και να ενισχύσει ανισότητες.

Δικαιολογημένα λοιπόν ανησυχεί ο Ο.Η.Ε και θέτει ως ΚΟΡΥΦΑΙΑ προτεραιότητα την επιστροφή των μαθητών, με τη μέγιστη ασφάλεια, στα Σχολεία.

Ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της Πανδημίας με 8.000.000 Ν Ε Α κρούσματα.
Συνολικά τα κρούσματα από την αρχή της Πανδημίας είναι 19.000.000 και οι νεκροί 712.000.
Βρισκόμαστε ΜΕΡΙΚΩΣ θωρακισμένοι προ του Δεύτερου Κύματος και ακολουθεί ο Σεπτέμβριος όπου θα έχουμε την έναρξη του Σχολικού Έτους.

Οι επιπτώσεις του COVID-19 στην Παιδεία, το πολυτιμότερο κεφάλαιο του ανθρώπου, αν δεν παραμείνει με τα κατάστιχα ανοικτά θα είναι μακροχρόνιες λέει ο Ο.Η.Ε, όπως θα είναι στην Υγεία, καθώς έχουμε εξουθενωτικές επιπλοκές σε πολλούς αναρρώσαντες, με πολύμηνες θεραπείες και με μεγάλες επιβαρύνσεις στους Εθνικούς Προϋπολογισμούς αλλά και στην Οικονομία όπου θα χρειαστούν έτη πολλά για την ολοκληρωτική ανάταξή της.

Όμως η Εκπαίδευση ενδέχεται να βιώσει το πιο βαρύ εξαιτίας του COVID-19 χτύπημα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλαπλούς μεταδοτικούς κραδασμούς σε ΟΛΑ τα πεδία και αυτό διότι τα σχολεία είναι οι πιο ισχυρές μηχανές ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Η Εκπαίδευση, ο δυναμικότερος Φορέας της Παιδείας, είναι ο στυλοβάτης των Κοινωνιών, το εκκολαπτήριο του μέλλοντος και ο τροχός του Κόσμου.
Οι γνώσεις αποτελούν το καύσιμο στη μηχανή παραγωγής και είναι το κλειδί αποκρυπτογράφησης του φυσικού και κοινωνικού χώρου.

Ηγέτες με λίγα εφόδια είναι κεφαλές που αυθαιρετούν ή καρκινοβατούν και παίρνουν τελικά τις λάθος αποφάσεις.

Είναι ΒΛΑΒΕΡΗ η δύναμη ΧΩΡΙΣ Παιδεία.
Μια γενιά με ανεπαρκή τυπική μόρφωση και με περιορισμένη έκθεση σε εποικοδομητικές εμπειρίες κινδυνεύει να είναι επιρρεπής στον ανορθολογισμό και στην προκατάληψη, χειραγωγούμενη και γεμάτη φόβους.
Ο φόβος με τη σειρά του γεννά το μίσος και το μίσος τη βία. Συγκροτεί μια κοινότητα λιγότερο υπεύθυνη, ρέπουσα στην τωρινή ευκολία που γίνεται αυριανό πρόβλημα, χαμένη στην υπερπληροφόρηση και στους μύθους.

Σπάει η αλυσίδα της προόδου και χάνεται μόχθος.
Η ημιμάθεια, όχι η γενική ολιγομάθεια γιατί ουδείς παντογνώστης, συσσωρεύει ματαιοδοξία και αλαζονεία. Τίποτα πιο φοβερό από τη δραστήρια ημιμάθεια έλεγε ο Johann Wolfgang von GOETHE.
Περίπου 1,4 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ μαθητές έλαβαν φέτος ελλιπή μόρφωση, 250 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ έμειναν εντελώς εκτός σχολείου και 40 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δεν πήγαν σε Βρεφονηπιακό ή Παιδικό Σταθμό.
Η τύχη των Εθνών λοιπόν εξαρτάται από την Εκπαίδευση και αυτό είναι το πιο μεγάλο στοίχημα της Ανθρωπότητας.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας