Άμυνα Διπλωματία

Το πόκερ με το ρωσικό αέριο – Ο ρόλος Ουκρανίας και Τουρκίας

Αδαλής Γιώργος

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει γεωπολιτικά η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Πριν τα Χριστούγεννα μάλιστα, είχα αρθρογραφήσει σχετικά με τον τρόμο που έρχεται από τον Βορρά, αναλύοντας την διαμάχη των δύο χωρών, τόσο στις σκοτεινές μέρες του πολέμου του Ντομπάς όσο και για τη μεταξύ τους διαμάχη για τους αγωγούς. H προσοχή όλων των ηγετών, μάλιστα, ήταν στραμμένη τότε στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2019 έληγε η μεταξύ τους συμφωνία για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Υπήρχε τότε άμεσος κίνδυνος να μείνει για τρίτη φορά χωρίς φυσικό αέριο η κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Μία μέρα πριν εκπνεύσει η συμφωνία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Γιούρι Βιτρένκο της Naftogaz από την ουκρανική πλευρά και ο Αλεξέϊ Μίλλερ της Gazprom από τη ρωσική πλευρά, έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν αρχικά σε ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας. Τότε, οι επιμέρους όροι της συμφωνίας που επετεύχθη στο παρά 1’, δεν είχαν ανακοινωθεί κάτι που έγινε στις 7 Ιανουαρίου.

Τι προβλέπει η συμφωνία τελικά αυτή; Τελικά, δεν είναι ετήσια όπως επιθυμούσε η ρωσική πλευρά αλλά ούτε δεκαετής όπως επεδίωκε η Ουκρανία. Είναι 5ετούς διάρκειας. Οι κυριότεροι όροι της συμφωνίας από τους οποίους πλέον μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα και προβλέψεις για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών είναι οι εξής:

  • Για την πρώτη χρονιά, δηλαδή για φέτος, προβλέπεται ότι ο ελάχιστος όγκος διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου από τους ουκρανικούς αγωγούς θα είναι 65 δισ. κυβικά μέτρα ενώ για τα επόμενα 4 έτη (2021-2024) o ελάχιστος όγκος προβλέπεται στα 40 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος.
  • Τα 2,9 δισ. δολάρια που είχε κερδίσει η ουκρανική πλευρά μετά την προσφυγή της και την διαιτητική απόφαση της Στοκχόλμης που είχε εκδοθεί από το 2017 αλλά η GazProm δεν τα κατέβαλε ως όφειλε, θα κατατεθούν άμεσα στον λογαριασμό της ουκρανικής εταιρίας. Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου 2019.
  • Η ουκρανική πλευρά παραιτείται άμεσα και αμετάκλητα από τις υπόλοιπες αξιώσεις της που ανερχόταν στο ποσό των 9 δισ. δολαρίων και είχε φτιαχτεί φάκελος διεκδίκησης προς διαιτησία. Μάλιστα η Ουκρανία οφείλει να παραιτηθεί από κάθε είδους διεκδίκηση κεφαλαίων ή τόκων είτε βρίσκονται σε δικαστικό στάδιο είτε όχι.
  • Άρση της προσάρτησης από τα περιουσιακά στοιχεία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα χρηματικά κεφάλαια της Gazprom και άρνηση από τυχόν μελλοντικές αξιώσεις και διαδικασίες βάσει των συμβάσεων που υπογράφηκαν τον Ιανουάριο του 2009.
  • Το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου δεν υπόκειται στις συμφωνίες δέσμης μέτρων.
  • Η συμφωνία που επετεύχθη δεν επηρεάζει επίσης τις απαιτήσεις του Ομίλου Naftogaz κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν στην Κριμαία την περίοδο του πολέμου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην πηγή: https://slpress.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας