Ελλάδα

Το πολιτικό δίλημμα Μητσοτάκη για τη στρατηγική πυξίδα της ΝΔ

Με εξίσωση με αρκετούς αγνώστους μοιάζει να εξελίσσεται η διεύρυνση της εκλογικής δεξαμενής με τη ΝΔ.

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

Με εξίσωση με αρκετούς αγνώστους μοιάζει να εξελίσσεται η διεύρυνση της εκλογικής δεξαμενής με τη ΝΔ. Από την μία κρίνεται αναγκαίο το άνοιγμα προς το κέντρο, από την στιγμή που σε όλες τις δημοσκοπήσεις η συσπείρωση της «γαλάζιας» παράταξης έχει χτυπήσει «ταβάνι», από την άλλη όμως η συγκεκριμένη κίνηση ενδεχομένως να προκαλέσει διαρροές προς τα δεξιά, με πέντε κόμματα που έχουν δημιουργηθεί να προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους από την λεγόμενη «λαϊκή» Δεξιά. Ωστόσο, στο επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμούν πως η προσέγγιση και άλλων πολιτικών χώρων είναι επιτακτική προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τελευταίες τοποθετήσεις του αναφέρεται όλο και περισσότερο στην ανάγκη διεύρυνσης της απήχησης του κόμματος την οποία την θεωρεί μονόδρομο. «Τους θυμίζω πως όσες φορές τολμήσαμε να αλλάξουμε, θριαμβεύσαμε. Όταν διευρύναμε τον πολιτικό μας ορίζοντα και ζητήσαμε από την κοινωνία να συμπορευτεί μαζί μας σε μια μεγάλη δημοκρατική κοίτη, πετύχαμε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: 54% το 1974, 47% το 1990, 45% το 2004. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την ομιλία στην εκδήλωση για τα 44 γενέθλια του κόμματος.

Οι ενστάσεις Σαμαρικών και Καραμανλικών

Ωστόσο στο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του παραδοσιακού κέντρου η «σαμαρική πτέρυγα» θέτει ορισμένους αστερίσκους, κάνοντας λόγο για μια αμφίπλευρη διεύρυνση, χωρίς να διαταραχθούν οι ισορροπίες προς τα δεξιά του κόμματος. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως τα ανοίγματα δεν τα κάνουν οι «μεταγραφές» προσώπων από άλλους χώρους, αλλά οι πολιτικές και οι προτάσεις είναι εκείνες που μπορούν να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους.

Εντάσεις εκφράζουν και οι «καραμανλικοί» οι οποίοι μπορεί να είναι θετικοί σε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα προς το κέντρο, αλλά αυτό – όπως σημειώνουν – δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα εκείνα που συνεχίζουν να εξαπολύουν προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Κώστα Καραμανλή, φωτογραφίζοντας στελέχη από το πρώην εκσυγχρονιστικό μπλοκ.

Τις παραπάνω απόψεις τις συμμερίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως φέρεται αποφασισμένος να κάνει το επόμενο βήμα και να απευθύνει κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις με στόχο μία εθνική συμπόρευση. Άλλωστε η ανανέωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων που σύμφωνα με το πρόεδρο της ΝΔ θα προέρχεται σε ένα σημαντικό ποσοστό από το μητρώο του κόμματος θα δίνει ένα διαφορετικό στίγμα καθώς πρόκειται για πρόσωπα που δεν ανήκαν στον κομματικό μηχανισμό. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με την ενεργό πολιτική.

Στόχος η επιστροφή των ψηφοφόρων του 2004

Στην Πειραιώς που βλέπουν στις δημοσκοπήσεις να έχουν καθαρό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ αν και το κυβερνών κόμμα δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά, έχουν ως πρωταρχικό στόχο την επιστροφή περίπου 1 εκ. ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν την ΝΔ στις εκλογές του 2009. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα γενέθλια της ΝΔ τους ζήτησε να επιστρέψουν στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης. «Πολλοί μας εγκατέλειψαν στην πορεία. Ήρθε η ώρα να γυρίσουν  στο σπίτι τους. Απευθύνομαι και στον απογοητευμένο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Απευθύνομαι σε όλους. Όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Πηγή: https://www.thetoc.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post