Εθνικά Θέματα

Το σχέδιο εποικισμού της Αμμοχώστου- Κλιμακώνονται οι προκλήσεις όσο πλησιάζει η «μαύρη επέτειος» του Αττίλα

Σχέδιο εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου φαίνεται να βάζει σε εφαρμογή το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα, προχωρώντας με ταχύτατους ρυθμούς.

Όσο πλησιάζει η επέτειος εισβολής του Αττίλα στη Βόρεια Κύπρο οι προκλήσεις κορυφώνονται και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκείνη την ημέρα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με το προωθούμενο σχέδιο.

Δημοσιεύματα στα κατεχόμενα κάνουν λόγο για προσπάθεια του καθεστώτος να οδηγήσει τους Ελληνοκύπριους να πουλήσουν σε Τούρκους τις περιουσίες που έχουν στην Αμμόχωστο.
Ενδειτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Διάλογος» το οποίο παρουσιάζει το σχέδιο της τουρκικής πλευράς:

Α. Θα κληθούν οι πρώην κάτοικοι των Βαρωσίων να επανακτήσουν τις περιουσίες τους. Ο μόνος όρος θα είναι να αποδεχθούν να ζήσουν υπό τουρκική διοίκηση. Είναι ένας όρος που πρακτικά δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί.

Β. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν να ζήσουν υπό τουρκική διοίκηση ακόμα και αν θα πάρουν τις περιουσίες τους γιατί πρακτικά θα είναι δύσκολο. Η πόλη δεν μπορεί να κατοικηθεί. Οι υποδομές έχουν παντελώς καταστραφεί και δεν υπάρχουν λεφτά στην «ΤΔΒΚ» για να αποκαταστήσουν τις υποδομές.

Γ. Οι τράπεζες δεν θα τους δανείζουν χρήματα προκειμένου να διορθώσουν ή να ανοικοδομήσουν τις περιουσίες τους γιατί θα βρίσκονται στα κατεχόμενα. Η Κυβέρνηση της ΚΔ δεν θα τους παρέχει βοήθεια καθότι δεν θα αποδέχεται οι πολίτες της να ζουν υπό τουρκική διοίκηση.

Δ. Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να πουλήσουν τις περιουσίες τους. Και οι μόνοι αγοραστές για αυτές τις περιουσίες θα είναι Τούρκοι.

Τέλος, αναφέρεται πως η μόνη περίπτωση το κατοχικό καθεστώς να δεχθεί επιστροφή της πόλης στους Ελληνοκύπριους είναι «η ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει στις συνομιλίες που να μην είναι ανοικτού τέλους, να συμφωνήσουν λύση δύο κρατών κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ».

Πηγή: https://www.iellada.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας