Άμυνα Διπλωματία

Το τσάμικο του Έντι Ράμα

Παντελής Καρκαμπάσης

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι άνθρωπος πρακτικός. Η προς τα έξω εικόνα που συστηματικά καλλιεργεί για το άτομό του είναι εκείνη του πολιτικού με τις καλλιτεχνικές καταβολές και τα ευρύτερα ενδιαφέροντα, που του επιτρέπουν να διατηρεί ζώσα σχέση με το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, οδηγώντας τη χώρα του με σταθερά βήματα προς την μεγάλη οικογένεια των χωρών της Ευρώπης.

Ο κ. Ράμα δεν τρέφει αυταπάτες: ο αλβανικός λαός τον “έχρισε” για δεύτερη συνεχή θητεία πρωθυπουργό, αυτοδύναμο δε, διότι αναγνωρίζει στο πρόσωπό του τον ηγέτη εκείνο που θα υλοποιήσει τα όσα υπόσχεται. Ξεπερνώντας διαφθορά, κλεπτοκρατία και οργανωμένο έγκλημα ο μεγάλος τιμονιέρης οδηγεί την Αλβανία σε σίγουρο λιμάνι. Την ειδυλλιακήν εικόνα έρχονται να χαλάσουν κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες ο κ. Ράμα προτιμά να παραβλέπει.

Σημαντικό μέρος του αλβανικού λαού ζητά την παραίτησή του, γιατί τον θεωρεί αρχιερέα ακριβώς της διαφθοράς που υποτίθεται ότι μάχεται. Θεωρεί ότι υπακούοντας άκριτα στα κελεύσματα του μεγάλου αφεντικού από την Άγκυρα έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονες και φυσικούς εταίρους της στο ΝΑΤΟ και άλλες περιφερειακές δομές. Όλα αυτά αποτελούν προφανώς ήσσονα πταίσματα, που δεν θολώνουν την καλήν εικόνα!

Ήσσον πταίσμα και το ξήλωμα των δίγλωσσων πινακίδων στο μειονοτικό Φοινίκι, μέσα στη νύχτα, «γιατί δεν ανταποκρίνονταν στις τεχνικές προδιαγραφές», σύμφωνα με την καταγγελία του πρώην συγκυβερνήτη του κ. Ράμα, του εκλεκτού κ. Ιντρίζι. Όπως ήσσον πταίσμα και η από διετίας και πλέον αχρήστευση των δίγλωσσων πινακίδων στην κεντρική οδική αρτηρία της Δρόπολης.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας –θύμα, φοβούμαι, κακών συμβούλων– θεωρεί ότι χορεύοντας τσάμικο θα οδεύσει προς την ενωμένη Ευρώπη. Ας καταλάβει, πριν να είναι αργά, ότι χορεύει με λύκους.

Υ.Γ. Αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη επαναπροσέγγισης στον ρεαλισμό η ανακοίνωση κυβερνητικών κύκλων των Τιράνων ότι οι πινακίδες στο Φοινίκι θα αποκατασταθούν τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: https://slpress.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post