Στη διόπτρα της Θάλειας Σώματα Ασφαλείας

Το ύφος της «εξουσίας», του Α.Τ. Κυψέλης

της Θάλειας Χούντα

Ήμουν μάρτυρας μιας συμπεριφοράς αστυνομικού, η οποία, σίγουρα δεν συνάδει με την γενική εικόνα αλλά κάποια τέτοια μεμονωμένα περιστατικά έρχονται, για να δώσουν λαβή για σχόλια και επικρίσεις.

Υπάρχει γυναίκα αστυνομικός στη φρουρά του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία με την συμπεριφορά της έναντι οδηγού σταθμευμένου οχήματος – στην συνέχεια υπήρξαν και άλλοι οδηγοί, δημιούργησε ένταση αλλά και δυσμενή σχόλια. Συγκεκριμένα, η στάθμευση απαγορεύεται μπροστά στο κτίριο, αλλά ο οδηγός ήταν μέσα στο όχημά του και της είπε, ότι περίμενε για πολύ λίγο, να κατέβει ο συνοδηγός του από το Δικαστήριο. Η απάντηση ήταν, να απομακρυνθεί αμέσως, «γιατί θα φέρει το μπλοκάκι»! Σημειωτέον, η απάντηση αυτή συνοδεύτηκε και από το ανάλογο ύφος, το οποίο και αποτελεί το πρόβλημα. Γιατί; Απλούστατα, αν ήθελε να βεβαιώσει την παράβαση, μπορούσε να το κάνει και κανένας δεν θα έλεγε το παραμικρό. Το ύφος όμως προς τι; Ικανοποίηση για την ¨εξουσία¨; Αυταρέσκεια; ή ό,τι άλλο θέλει ο καθένας να σκεφτεί.

Όσο και αν σε επίπεδο Αρχηγού γίνονται σοβαρές προσπάθειες, αν δεν αλλάξει η μεμονωμένη νοοτροπία κάποιων ενστόλων, τα πράγματα θα δυσκολεύουν. Ο πολίτης στην καθημερινότητά του έρχεται αντιμέτωπος με τον αστυνομικό και από εκεί τον κρίνει και κρίνει ταυτοχρόνως μέσω του προσώπου του όλη την ΕΛ.ΑΣ. Οι διοικητές των Τμημάτων, σαν άμεσοι προϊστάμενοι, ίσως πρέπει να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο.

Η ουσία είναι, όχι τι ζητάς αλλά ο τρόπος που το ζητάς, γιατί ο σεβασμός κερδίζεται με την αντίστοιχη συμπεριφορά.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας