Εθνικά Θέματα

Τούρκος ΥΠΕΞ: «Δεν εποφθαλμιούμε τα ελληνικά εδάφη»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ καλές και η χώρα του σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, παρά το ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ισπανία, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία έχει πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

«Η Τουρκία σέβεται απολύτως την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών. Ναι, με την Ελλάδα έχουμε κάποια προβλήματα και οι απόψεις μας δεν τείνουν στο να αυξάνουν την ένταση, αλλά να τη μειώνουν. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και τα διπλωματικά μας κανάλια ανοιχτά. Δηλαδή, αυτό που θέλω να πω είναι ότι το να κρίνουμε συμφωνίες του παρελθόντος είναι ελευθερία έκφρασης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Τουρκία εποφθαλμιά τα εδάφη των γειτόνων της», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου».

Αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάνης, δήλωσε ότι η Τουρκία σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ότι η συνθήκη είναι «κάτι σπουδαίο». «Η Τουρκία έχει γίνει μία χώρα που τηρεί πάντα το λόγο της και σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Φυσικά και κάποιες μπορεί να κρίνονται. Και η Ισπανία δεν έχει υπογράψει στο παρελθόν συμφωνίες που τώρα τις κρίνει; Για παράδειγμα πριν από 22 χρόνια υπέγραψε μία συμφωνία με τη Βοσνία. Ήταν μία συμφωνία ανάγκης προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά μπορεί τώρα να πει κάποιος ότι ‘ήταν μία σπουδαία συμφωνία’;».

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας