Άμυνα Διπλωματία

Του χρόνου τα νεότερα για το… διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Από Δημήτρης Κελεπούρης

Μέσα στο 2020 η Τουρκία θα ανακοινώσει το δικό της διαστημικό πρόγραμμα, δήλωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή προγραμματισμού και προϋπολογισμού ο Μουσταφά Βαράνκ στις 26 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη «Hurriyet», στην ομιλία του ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας τόνισε ότι το διαστημικό πρόγραμμα είναι μονόδρομος, αν η Τουρκία θέλει να έχει βήμα στα μελλοντικά γεγονότα στη Γη και ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας με τις Ουκρανία και Ουγγαρία.

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση εθνικού διαστημικού οργανισμού με προεδρικό διάταγμα τον Δεκέμβριο του 2018. Θα ακολουθήσει η δημιουργία ινστιτούτου για την εξερεύνηση της Ανταρκτικής, ενώ η Ρωσία έχει προτείνει την αποστολή του πρώτου Τούρκου αστροναύτη στο Διάστημα το 2023, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Ο Βαράνκ μίλησε επίσης για τις εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία και τις μεταφορές. Είπε ότι οι τουρκικές εταιρείες έχουν αποσπάσει εγχώρια και διεθνή συμβόλαια ύψους $1,2 δις τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, εννέα εγχώρια συστήματα έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία με την Τουρκική Αεροπορία, για να ακολουθήσουν οι δύο πύραυλοι αέρος-αέρος του προγράμματος GÖKTUĞ. Τέλος, ο ίδιος ανακοίνωσε πως τα πρώτα εθνικά αυτοκίνητα θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο.

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post