Εθνικά Θέματα

Τουρκία: Απαγόρευσαν το ντοκιμαντέρ «Μπάντα» για τη Γενοκτονία

Το ντοκιμαντέρ επρόκειτο να προβληθεί το Σάββατο, 18 Μαΐου ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε ομάδα Τούρκων διανοουμένων.

Οι διοργανωτές είχαν κυκλοφορήσει αφίσες και έκλεισαν αίθουσα, αλλά την Τετάρτη ο αστυνομικός διοικητής της Άγκυρας εξέδωσε διαταγή, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η προβολή της «Μπάντας».

Ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Νίκος Ασλανίδης, δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι χάρηκα μόλις έμαθα ότι μια ομάδα διανοουμένων Τούρκων θα προβάλει την «Μπάντα» στην Άγκυρα. Μόλις, όμως, το βαθύ κράτος κατάλαβε ότι το ντοκιμαντέρ αναφέρετε στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στον σφαγέα Τοπάλ Οσμάν, απαγόρευσε την προβολή… Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Τοπάλ Οσμάν, δυο χρόνια μετά τη Γενοκτονία, απαγχονίστηκε, έξω από την τουρκική Βουλή, στην Άγκυρα, με εντολή του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Προφανώς κάποιοι γείτονές μας, όμως, δε θέλουν να μαθευτεί η αλήθεια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μη γίνουν γνωστά τα εγκλήματα της γενοκτονίας. Άδικα, ομως, προσπαθούν. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουν οι Τούρκοι την ιστορική αλήθεια. Μπορεί να αργήσουν, αλλά κάποτε θα τη μάθουν, ό,τι κι αν κάνει το βαθύ κράτος … Στην Ελλάδα και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού όλο το 2019 που είναι τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία, θα παίζει η « Μπάντα» για να ακουστεί από όλους. Είναι το καλύτερο μνημόσυνο που μπορώ να κάνω για τους προγόνους μου. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία, να κάνουμε γνωστά τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Μόνο τότε θα αναπαυθούν οι ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου. Φυσικά, σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να πρωτοστατεί η ελληνική πολιτεία, η οποία με αφορμή τα 100 χρόνια θα έπρεπε να διοργανώσει αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, για να μαθευτεί επιτέλους η ιστορική αλήθεια».

http://metrosportapp-sf.cdn.edgeport.net/images/thumbs_large/rbVz4JPF2Vvlvp2Q6KRh.jpg

Η «Μπάντα» παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας του Πόντου. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Επιστρατεύτηκε βίαια από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, τον Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος έσφαζε τους Έλληνες στην κυριολεξία μετά μουσικής… Δηλαδή έμπαινε στα χωριά με την μπάντα να παίζει τουρκικά εμβατήρια και αυτός με τους τσέτες, έσφαζε τους άμαχους Έλληνες… Στο τέλος έσφαξε και όλους τους μουσικούς της ορχήστρας για να μη μαρτυρήσουν τα εγκλήματά του. Σώθηκε ως εκ θαύματος μόνο ένας, ο οποίος και αποκάλυψε τα εγκλήματα του Τοπάλ Οσμάν. Συνολικά, ο Τοπάλ Οσμάν με τους τσέτες του δολοφόνησε περισσότερους από 70.000 Έλληνες!

Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται από χθες Πέμπτη 16/5 έως την Τετάρτη 22/5 στον κινηματογράφο Τζον Κασσαβέτη, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στις 18:15.

Πηγή: http://www.metrosport.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας