Άμυνα Διπλωματία

Τουρκία: Έκανε το λάθος και βάζει την Ρωσία στον πόλεμο;

Ένα στρατηγικό λάθος του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να βάλει την Ρωσία στον πόλεμο στο πλευρό της Αρμενίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το meta-defense.fr: «Την Τετάρτη (14/10), ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη και τα πυρομαχικά που αναπτύχθηκαν από τις δυνάμεις του κατέστρεψαν περισσότερα από 200 θωρακισμένα οχήματα, καθώς και 2 μπαταρίες Αρμενίας S-300.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες παρατηρήσεις, εάν μία από αυτές τις μπαταρίες είχε πράγματι αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η άλλη βρισκόταν στο αρμενικό έδαφος, αποτελώντας μια πρώτη άμεση επίθεση στο έδαφος της Αρμενίας από την έναρξη της σύγκρουσης και ενδεχομένως δικαιολογώντας ένα αίτημα για επίσημη στρατιωτική βοήθεια από την Αρμενία στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια από τη Ρωσία.

Το Αζερμπαϊτζάν ήταν προσεκτικό ώστε να αποφύγει να χτυπήσει το αρμενικό έδαφος, πιθανώς για να αποφύγει τη ρωσική στρατιωτική συμμετοχή στη σύγκρουση.

Όσο για τη Ρωσία, είχε κάνει τα πάντα για να αποφύγει να συμμετάσχει επίσημα, παρά τη συνθήκη συμμαχίας που την συνδέει με την Αρμενία. Εάν η εικόνα της Ρωσίας στην αρμενική κοινή γνώμη αμαυρώθηκε σοβαρά, η νομική πτυχή της θέσης της Μόσχας είναι έγκυρη, καθώς η σύγκρουση συνέβαινε σε έδαφος που κατακτήθηκε από την Αρμενία και δεν αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία.

Με την πιθανή καταστροφή μιας μπαταρίας S300 στο αρμενικό έδαφος, η ρωσική θέση είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη, με το τελευταίο να απαιτείται να επέμβει στρατιωτικά εάν οι Αρμενικές αρχές το ζητήσουν.

Εαν ο στρατός της Ρωσίας εγκατασταθεί στην Αρμενία, θα θέσουν σε ισχύ πολύ πιο αποτελεσματικά αντιαεροπορικά συστήματα από ότι τα κατεστραμμένα S300».

Πηγή: https://www.sportime.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας