Ελλάδα

Τουρκικά τοπωνύμια από τον ΟΗΕ

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι ακόμη και υπηρεσίες του ΟΗΕ χρησιμοποιούν σε επίσημα έγγραφά τους τα παράνομα τουρκικά τοπωνύμια. Το υπουργείο Εξωτερικών σε απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, παραδέχεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η χρήση των παράνομων τουρκικών τοπωνυμίων από το UNDP (United Nations Development Program) που είναι το παγκόσμιο δίκτυο ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με τον Διοικητή του UNDP να συγκαταλέγεται στους υψηλόβαθμους του ΟΗΕ.

Το θέμα εγέρθηκε ενώπιον της Βουλής από τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργο Περδίκη, ο οποίος, ζήτησε ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, με επιστολή του μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, ο κ. Περδίκης πληροφόρησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για το έγγραφο του UNDP το οποίο αναφέρεται στη συντήρηση ενός ανεμόμυλου στο κατεχόμενο χωριό Λιμνιά της Αμμοχώστου, στο οποίο χρησιμοποιείται το παράνομο τουρκικό τοπωνύμιο «Mormenekşe».

Ο Γιώργος Περδίκης κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών να πληροφορήσει γραπτώς τη Βουλή εάν γνωρίζει για το εν λόγω έγγραφο του UNDP και κατά πόσο αποτελεί συνήθη πρακτική του UNDP να χρησιμοποιεί σε επίσημα έγγραφα του τόσο τα νόμιμα τοπωνύμια των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και τα παράνομα τοπωνύμια του ψευδοκράτους.

Στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 8/8/2018, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Μηνάς Χατζημιχαήλ διαβεβαιώνει τους βουλευτές ότι το υπουργείο παρακολουθεί το θέμα της χρήσης των παράνομων τοπωνυμίων στα κατεχόμενα και προβαίνει στις δέουσες παραστάσεις.

Για την προκειμένη περίπτωση, ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρει στην επιστολή του ότι η ενημέρωση επί του θέματος προήλθε από την αρμόδια Επιτροπή, τη Μόνιμη Κυπριακή Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων, η οποία προέβη σε παραστάσεις προς το UNDP, ζητώντας όπως γίνει σχετική διόρθωση στην ονομασία της περιοχής και όπως στο μέλλον μη γίνεται χρήση των παρανόμως δοθεισών από το κατοχικό καθεστώς ονομασιών σε τοπωνύμια στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, σε διάβημα προς το UNDP, με ανάλογο περιεχόμενο, προέβη και το υπουργείο Εξωτερικών, υποδεικνύοντας ότι έχει υποχρέωση ως Οργανισμός που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο του κράτους υποδοχής.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών πληροφόρησε τους βουλευτές πως ανάλογα φαινόμενα χρήσης παράνομων τοπωνυμίων από το UNDP υπήρξαν και στο παρελθόν τα οποία αντιμετωπίστηκαν δεόντως.

Σημειώνεται, ότι τα παράνομα τοπωνύμια του ψευδοκράτους χρησιμοποιούνται με την ανοχή και Ελληνοκύπριων αξιωματούχων.

Αρκούντως ενδεικτική είναι η καταγγελία στην οποία προέβη στο πρόσφατο παρελθόν ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Μύρτου, Ανδρέας Αθανασίου.

Αιτία για την υποβολή της εν λόγω καταγγελίας αποτέλεσε εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων αναστήλωσης στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία έλαβε χώρα στα προσωρινά γραφεία του Δήμου Κερύνειας. Την παρουσίαση έκανε ο επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, στο πλαίσιο της παρουσίασης προβλήθηκαν διαφάνειες από τις εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη στην κατεχόμενη Μονή Αγίου Παντελεήμονος όπου το όνομα του κατεχόμενου χωριού Μύρτου ήταν αναγραμμένο στα λατινικά, στα αγγλικά και στα τούρκικα, χρησιμοποιώντας το παράνομο τουρκικό τοπωνύμιο Camlibel.

«Θεωρούμε εξοργιστικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι υπήρχε αναγραμμένη η παράνομη ονομασία του χωριού (Camlibel) στην ηλεκτρονική παρουσίαση ενώ η νόμιμη ονομασία του χωριού στα ελληνικά έλειπε», τόνιζε στην καταγγελία του ο κ. Αθανασίου.

Πηγή: https://www.philenews.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας