Εθνικά Θέματα

Τουρκικό σχέδιο διοχέτευσης μεταναστών

ΔΕΝ είναι καθόλου υπερβολή να αναφερθεί πως η Τουρκία διοχετεύει με βάση σχεδίου από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές αλλά και από τη θάλασσα μετανάστες. Υπάρχουν, όχι μόνο ενδείξεις, αλλά και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η τουρκική πλευρά ενεργεί και σε αυτή την περίπτωση συστηματικά, μεθοδικά με απώτερο στόχο να προκαλέσει προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η διαδρομή που ακολουθείται για τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών επιβεβαιώνει τα πιο πάνω και δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία επί τούτου. Άλλωστε, όπως έχει αναφερθεί, οικονομικοί μετανάστες φτάνουν στην Κύπρο από την Τουρκία ακόμη και από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και διοχετεύονται από το κατοχικό καθεστώς στις ελεύθερες περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων. Ή και από άλλες διαδρομές, που δεν ελέγχονται συστηματικά.

ΟΠΩΣ πλέον αναφέρεται αρμοδίως, η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική. Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο δείχνει πως όσο περνά ο καιρός τόσο και διογκώνεται το πρόβλημα. Γι΄ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση εκφράζει ανησυχία για την επικρατούσα κατάσταση και θέτει το ζήτημα τούτο με επιτακτικό τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΑΙ κάτι άλλο: Είναι πλέον ξεκάθαρο πως το ψευδοκράτος σε συνεννόηση με την Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο «διακινητή». Για του λόγου το αληθές σημειώνουμε τα επίσημα στοιχεία: Οι αφίξεις από τα κατεχόμενα το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν ξεπεράσει τις τρεις χιλιάδες ενώ από 2 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου, πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές 747 πρόσφυγες και μετανάστες!

ΕΙΝΑΙ γνωστό πως η Τουρκία έχει εξασφαλίσει σημαντικό ευρωπαϊκό κονδύλι για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Έχει δε ζητήσει και νέα κονδύλια επιστρατεύοντας την προσφιλή τακτική του εκβιασμού και των απειλών. Ο Ερντογάν έχει αναφέρει και πρόσφατα ότι εάν η Ε.Ε. δεν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του θα ανοίξει την στρόφιγγα και θα τη βυθίσει από μετανάστες. Την ίδια ώρα, όμως, η κατοχική Τουρκία λαμβάνει την οικονομική βοήθεια, ζητά και άλλη και παράλληλα εφαρμόζει σχέδιο διοχέτευσης μεταναστατευτικών ροών προς Ελλάδα και Κύπρο.

Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε συνεργασία με τους ομολόγους του από την Βουλγαρία και την Ελλάδα παρουσίασαν κοινό έγγραφο με τις θέσεις και εισηγήσεις των τριών χωρών σχετικά με τις μεταναστευτικές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρωτοβουλία Κύπρου, Ελλάδας και Βουλγαρίας παρουσιάστηκε πρόσφατα ενώπιον του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Τα μέτρα που προτείνει η κοινή πρωτοβουλία περιλαμβάνει:

  • Θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις επιστροφές εφόσον έχει αποδειχθεί ότι, ως κράτη μέλη μόνα τους, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά ενόσω το ζήτημα αντιμετωπίζεται μονομερώς.
  • Ενός αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.
  • Παροχής επαρκούς στήριξης και διάθεσης πόρων στις πληγείσες χώρες που επηρεάζονται.

Η ΝΕΑ πλέον Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να θέσει το ζήτημα τούτο ψηλά στις προτεραιότητές της. Έχει αναφερθεί κατά τις ακροάσεις ότι θα είναι από τα θέματα που ασχοληθεί από την αρχή. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή πρώτιστα στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας τα κράτη-μέλη, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Πηγή: http://www.philenews.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας