Εθνικά Θέματα

Τσίπρας – Rama – Hahn συζητούν για τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας ερήμην όλων

Για «πυραμίδες» μιλά το Μαξίμου, αποσαφήνιση (;) ορίων θέλει η ΕΕ

Θέμα συνόρων με την Αλβανία έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας
(upd)Πλήθος ερωτημάτων έχει προκαλέσει η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του επιτρόπου, Johannes Hahn, περί «αναδιάρθρωσης» των ελληνοαλβανικών συνόρων, ο οποίος ανασκεύασε μιλώντας πλέον για «αποσαφήνιση» (;) της συνοριογραμμής.
«Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση.
Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες και αναφερόμενος στις συνομιλίες τις Αθήνας με τα Τίρανα.
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση στα εναπομείναντα θέματα της άρσης του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και των συνόρων.
«Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, Edi Rama, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν» είπε χαρακτηριστικά.
Και παρ’ όλου που η Κομισιόν είχε «μαζέψει» τη δήλωση Hahn περί «αναδιάρθρωσης» των ελληνοαλβανικών συνόρων, η δήλωση Τσίπρα μόλις μια ημέρα μετά, προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, ενώ ενισχύει και θέση της ΝΔ περί «μυστικής διπλωματίας».Νέα γκάφα Hahn… Μιλά για «αποσαφήνιση της συνοριογραμμής» Ελλάδας – ΑλβανίαςΓια παρεξήγηση μιλά ο επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Johannes Hahn, προσπαθώντας να «μαζέψει» τα περί «αναδιάρθρωσης των συνόρων Ελλάδος – Αλβανίας, υποκύπτοντας όμως σε νέα… γκάφα!
Ο Hahn τώρα μιλάει για «αποσαφήνιση της συνοριογραμμής» Ελλάδας – Αλβανίας, μην απαντώντας βέβαια εάν κάποιος… τα αμφισβήτησε (;).
«Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου», δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Johannes Hahn, σχετικά με την αμφίσημη δήλωσή του για τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του για σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, ο Hahn απάντησε: «Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω.
Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί».Rama: Κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Rama αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ελλάδα είπε ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος» σε όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν ιστορία 70 ετών.
Όπως είπε πρόκειται για «δύσκολα ζητήματα», από τον νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθετηση της ΑΟΖ – ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν.
«Είμαι βέβαιος 100%, ότι όταν επιλυθούν αυτά τα θέματα, όποιος σήμερα μας κατηγορεί για προδοσία θα ντροπιαστεί από την κοινή γνώμη», ανέφερε ο Rama.
Σημείωσε, τέλος, πως όταν και στην Αλβανία και στην Ελλάδα κάποιοι κάνουν λόγο για «προδότες», σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται για να βρουν λύσεις προς το καλύτερο συμφέρον των χωρών τους και των λαών τους.

Οι… πυραμίδες του Μαξίμου

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της δήλωσης Τσίπρα και με αφορμή τον πανικό που επικράτησε, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ένα non paper που κάθε άλλο παρά κατεύνασε τα πνεύματα, ενώ έδωσε και μια νέα πτυχή κάνοντας αναφορά σε… πυραμίδες και σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν, λοιπόν, οι «κυβερνητικές πηγές».
Σχολιάζουν ειδικότερα ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Hahn, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα».
«Και η γελοιότητα έχει τα όριά της» σχολιάζουν.
Όσο κι αν οι «κυβερνητικές πηγές» προσπάθησαν να… υποβαθμίσουν τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, η ουσία είναι ότι δημιουργείται ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα τόσο για τη χώρα μας όσο και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Κι αυτό παρά το νέο στοιχείο των… πυραμίδων.

Τι κρύβει η δήλωση του κ. Τσίπρα;

Και το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι: για ποιον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας να ανοίξει θέμα συνόρων, ακόμα κι αν αναφέρεται στις… πυραμίδες;
Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αυτή τη δήλωση, ερωτώμενος σχετικά με τις διμερείς συνομιλίες με την Αλβανία κι ενώ έχει προηγηθεί συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του, μπορεί εύκολα να συμπεράνει κάποιος ότι ο πρωυθυπουργός -πιθανότατα- και να «αποκάλυπτε» το αντικείμενο της συζήτησης, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι συζητήθηκε και το θέμα των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Τι είναι οι περιβόητες… πυραμίδες

Οι περίφημες «πυραμίδες» στις οποίες αναφέρεται το Μέγαρο Μαξίμου, είναι μια σειρά από πέτρινα αντικείμενα στις δύο πλευρές, με επιγραφές που οριοθετούν τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την αλβανική επικράτεια.
Οι πυραμίδες συντηρούνται ή ακόμη και μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.
Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο έπρεπει να αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο… ξεχορτάριασμα των πυραμίδων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Με αφορμή τις περίεργες δηλώσεις του Επιτρόπου Hahn και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το voria.gr υπενθυμίζει δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Shekulli που  στις 15/11/2011, το οποίο υποστήριζε ότι τα σύνορα της Αλβανίας είναι «ρευστά» και ουσιαστικά δεν υπάρχουν.
Το δημοσίευμα του voria.gr που επικαλείται την έρευνα της Αλβανικής εφημερίδας Shekulli το 2011 σύμφωνα με την οποία «η Αλβανία σήμερα μέσω του νόμου «περί συνόρων» του 2008 δεν έχει σύνορα, επειδή δεν γίνεται καμία αναφορά-οριοθέτηση της γεωγραφικής έκτασης της χώρας!» και αυτό διότι «Ο νόμος του 2008 καταργεί ρητά και κάθε προηγούμενο νόμο αναφορικά με τα σύνορα της χώρας».
Τέλος υπενθυμίζει ότι:
– επί υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου στο Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα δέχθηκε την υποχώρηση των ελληνικών πυραμίδων κατά 100 μέτρα περίπου και σε μήκος 500 μ., ο δε υπουργός είχε πει τότε ότι έγινε για να ευθυγραμμιστούν τα σύνορα. Μόνο που η «ευθυγράμμιση» έγινε προς τη δική μας πλευρά, και έμειναν σε αλβανικό έδαφος κτίσματα Ελλήνων κτηνοτρόφων
– κάτι ανάλογο έγινε μετά και με το Μαυροβούνιο, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Shqip, επέκτειναν κατά 50 μέτρα τη συνοριακή γραμμή στις περιοχές Plav και Guci, του Μαυροβουνίου. Η επέκταση αφορά μια λωρίδα γης μήκους ενός χιλιομέτρου η οποία «προσαρτήθηκε» στο αλβανικό έδαφος, με ένα τέχνασμα τουρκικής έμπνευσης, που εφαρμόζεται στον Έβρο. Το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αλβανία και Μαυροβούνιο είναι η κοίτη του ποταμού Gernjcar.
Οι Αλβανοί με σκαφτικά μηχανήματα αλλοίωσαν την κοίτη και επέκτειναν τη συνοριακή τους γραμμή, φτιάχνοντας αναχώματα γης (νέα σύνορα) εντός της επικράτειας του Μαυροβουνίου.
Καταλήγει δε επικαλούμενο πληροφορίες περί διαρροών από την πλευρά της Αλβανίας για ακύρωση του αντίστοιχου πρωτοκόλλου, που αφορά και τα χερσαία σύνορα

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση να εξηγήσει με σαφήνεια το νόημα της αναφοράς του κ. Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος απηύθυνε κάλεσμα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν την πάγια θέση της χώρας σχετικά με τα σύνορα την Αλβανία μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού.
«Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού για «διευθέτηση» ζητήματος συνόρων με την Αλβανία, δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία για το τι εν κρυπτώ συζητά.
Το θέμα του αμετάβλητου των συνόρων είναι το ιερό δισκοπότηρο της εθνικής μας στρατηγικής», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος και καταλήγει: «Καλείται άμεσα ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια και χωρίς προχειρότητα προς κάθε κατεύθυνση, την πάγια θέση της χώρας και να δώσουν εξηγήσεις για το νόημα της αναφοράς του».

Πηγή: www.bankingnews.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας