Κυρίως Θέμα Πολιτική

Βάζουν Μεταναστευτικό-Μακεδονικό στο τραπέζι για να πάρουν αναβολή στη μείωση των συντάξεων

Υπάρχουν δύο βεβαιότητες. Πρώτον, ο Προϋπολογισμός 2019 θα περιλαμβάνει ολόκληρη την περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δισ Ευρώ. Δεύτερον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -παρά τα όσα λέει ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας- δεν έχει αλλάξει άποψη. Η περικοπή των συντάξεων κατά το ΔΝΤ δεν είναι δημοσιονομικό μέτρο αλλά διαρθρωτική μεταρρύθμιση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί απελπισμένα να «αγοράσει χρόνο». Επικαλείται την «κρίσιμη πολιτική συγκυρία», τις δυσκολίες να «πείσει την ελληνική κοινή γνώμη για το Μακεδονικό» αλλά και την προθυμία του να συνεργαστεί με τη Γερμανία στο Μεταναστευτικό.

Το μόνο που ζητάει -εκλιπαρεί κυριολεκτικά- ως αντάλλαγμα είναι μικρό, τόσο δα «περιθώριο πολιτικών χειρισμών» ώστε να μην πάει στις εκλογές με «πετσοκομμένες τις συντάξεις».

Η στάση των δανειστών στο ζήτημα αυτό θα καθοριστεί εν πολλοίς από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βαυαρία και τις εντολές που θα πάρει από την Άνγκελα Μέρκελ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup.

To ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών να μην αναιρέσουν την ίδια τους την υπογραφή στο πρόγραμμα που ενέκριναν πριν δύο μήνες.

Ο ESM περιμένει πρώτα να δει τους αριθμούς, τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της Τρόικας για το τι σημαίνει μια «μερική εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων».

Το κυβερνητικό σχέδιο είναι απλό: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε την «μερική εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων» με αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των κοινωνικών αντίμετρων (ύψους 3 δισ €) σε 4 αντί σε 3 χρόνια.

Mε απλά λόγια, η κυβέρνηση εμφανίσθηκε πρόθυμη να περικόψει το πρόγραμμα των παιδικών συσσιτίων, της δημιουργίας παιδικών σταθμών και φυσικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της επόμενης χρονιάς, προκειμένου να αποσπάσει την ανοχή έστω, για μερική εφαρμογή του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης εστιάζεται στο να εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ηλικίας άνω των 70 ετών συνταξιούχοι από το μέτρο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τα ρέστα του για να πάρει μια ευκαιρία να πάει στις κάλπες με ελάχιστες ελπίδες να αποφύγει τη συντριβή…

Πηγή: https://www.liberal.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας