Εθνικά Θέματα

Βέλγιο: Χιλιάδες Κούρδοι ζητούν από την Ε.Ε. μέτρα κατά του Ερντογάν

Με τη συμμετοχή χιλιάδων Κούρδων, τόσο από το Βέλγιο όσο και από τις γειτονικές χώρες, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες διαδήλωση με βασικό αίτημα την λήψη από την Ε.Ε. μέτρων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Από πλευράς βελγικών πολιτικών κομμάτων, στην διαδήλωση εκπροσωπήθηκε μόνο το εθνικιστικό κόμμα της Φλάνδρας (ολλανδόφωνοι) που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Βελγίου, ενώ, όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης δεν έλλειψαν και τα σποραδικά επεισόδια με την αστυνομία, αλλά και με άτομα τουρκικής καταγωγής.

Στο μεταξύ, νέες εντάσεις στις σχέσεις Βελγίου – Τουρκίας προκαλούν οι κατηγορίες του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι το Βέλγιο παρέχει «χείρα βοηθείας» προς τους οπαδούς του PKK και του κινήματος Γκιουλέν, με τον Βέλγο πρωθυπουργό Mισέλ να απορρίπτει τις τουρκικές αιτιάσεις ως «παράλογες».

Για «τουρκική πυριτιδαποθήκη στις Βρυξέλλες», κάνει πάντως λόγο η βελγική εφημερίδα De Standaard, στο σημερινό κεντρικό πρωτοσέλιδό της, με τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ Τουρκίας – Βελγίου και τις εν θερμώ αντιδράσεις του Βέλγου πρωθυπουργού να ρίχνουν, κατά την εφημερίδα, «λάδι στην φωτιά».

Άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας De Standaard καταγράφει το πώς, σταδιακά, η εικόνα των Κούρδων στην βελγική κοινή γνώμη έχει υποστεί ριζική μετάλλαξη, σε σημείο ώστε δικαστήριο των Βρυξελλών να αφίσταται πλέον του χαρακτηρισμού του PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας