Η Κραυγή του Ενστόλου

Βλακεία άνευ ορίων

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Όσο περνάει ο πρώτος φόβος που προκάλεσε η Πανδημία άρχισαν να επανεμφανίζονται συμπεριφορές που σημαδεύουν τη Δημόσια ζωή εδώ και καιρό και από πολύ πριν από τον νέο Κορονοϊό.
Μεταξύ αυτών είναι το Κίνημα εναντίον των εμβολίων που, παρά την προφανή ανάγκη να θωρακιστεί η ανθρωπότητα εναντίον ενός ανεξέλεγκτου κινδύνου, φαίνεται όχι μόνο να παραμένει ακλόνητο αλλά ίσως και να ενισχύεται μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας.

Ενώ Διεθνώς δεκάδες ομάδες επιστημόνων εργάζονται πυρετωδώς και τέσσερις προχώρησαν στο δεύτερο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους, δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει εμβόλιο αποτελεσματικό, ασφαλές και διαθέσιμο σε μαζικές ποσότητες.

Έτσι δεν γνωρίζουμε ούτε πώς θα πράξουν τότε και όσοι σήμερα δηλώνουν πως δεν θα κάνουν εμβόλιο.
Όπως και να έχει η μαχητικότητα των πολέμιων των εμβολίων εντάσσεται σ’ ένα κλίμα ανορθολογισμού που παρατηρείται σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Αυτή συμπεριλαμβάνει την έντονη συνωμοσιολογία, την άρνηση αποδοχής της Κλιματικής Κρίσης και τελευταίως όπως είδαμε στις Η.Π.Α την απόρριψη των μέτρων που αποσκοπούν στον έλεγχο της Πανδημίας.
Όσο αναπτύσσεται αυτό το κύμα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημία στην κοινωνία.

Είναι ανάγκη λοιπόν να βρεθεί «εμβόλιο» και για τον ανορθολογισμό.
Είναι δύσκολο να κρίνει κανείς εάν οι ανορθολογικές συμπεριφορές είναι συμπτώματα ή η ίδια η ασθένεια. Παρατηρώντας τις Η.Π.Α τις τελευταίες δύο δεκαετίες βλέπουμε πόσο άλλαξε η Πολιτική ζωή, κυρίως μετά την ίδρυση του Τηλεοπτικού Δικτύου Fox News του Συντηρητικού μεγιστάνα Ρούπερτ ΜΕΡΝΤΟΧ, το οποίο εισήγαγε τον έντονο Λαϊκισμό στην Πολιτική αντιπαράθεση.
Είτε βρήκε έτοιμο ακροατήριο είτε το καλλιέργησε το αποτέλεσμα είναι ότι το Τηλεοπτικό κανάλι πρωταγωνίστησε στην εδραίωση ενός κλίματος διχασμού στην Πολιτική και στην κοινωνία.

Μέσα σε αυτή την αμφισβήτηση Θεσμών και ειδικών υπονομεύονται και η πραγματικότητα και η λογική.
Τότε το μόνο που θέλουμε ν’ ακούμε είναι ότι μας βολεύει και ότι ήδη πιστεύουμε.

Εδώ δεν χωράει η λογική αλλά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ποιος μιλάει και ποιο κίνητρο του αποδίδουμε.
Όταν αυτή η νοοτροπία βοηθάει στην εκλογή ομοϊδεάτη, η ασυμβίβαστη μαχητικότητα επιβραβεύεται και ενισχύεται από τον εκλεκτό της.

Ο Ντόναλντ ΤΡΑΜΠ εξελέγη επειδή εξέφραζε την αμφισβήτηση εναντίον της Κεντρικής Πολιτικής σκηνής, των παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης, της επιστήμης και εντέλει της λογικής.
Έτσι ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι σύμπτωμα μιας βαθύτερης ασθένειας το οποίο όμως εξελίσσεται σε ασθένεια, μιας και επιδεινώνει την κατάσταση.

Η ανάγκη του να καλλιεργεί τον διχασμό, να ψεύδεται και να αμφισβητεί τους πιο άξιους από τον ίδιο ενισχύουν τους εχθρούς της λογικής, της γνώσης και της σύνεσης όχι μόνο στη χώρα του αλλά παντού.
Το γεγονός ότι το θρυλικό Σύστημα Θεσμικών ελέγχων και ισορροπιών της Αμερικανικής Πολιτικής δεν μπόρεσε να τιθασεύσει τον Ντόναλντ ΤΡΑΜΠ δείχνει πόσο η ασθένεια έχει διαβρώσει και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Όσο επικρατεί ο Ντόναλντ ΤΡΑΜΠ τόσο ενθαρρύνονται και άλλοι να αμφισβητούν και να υπονομεύουν ότι δεν ταιριάζει με το θυμικό τους.
Έτσι δεν ακούγεται υπερβολική η πρόβλεψη ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου George Washington ότι, σύμφωνα με μοντέλο ανάλυσής τους, σε μία δεκαετία οι γνώμες κατά του εμβολιασμού θα υπερτερούν.
Ίσως ο ίδιος ο νέος Κορονοϊός θέσει τέλος στην αλαζονεία του ανορθολογισμού.

Όσο ο Ντόναλντ ΤΡΑΜΠ υποτιμά τον κίνδυνο, τους επιστήμονες και την επιστήμη παρασύρει τους οπαδούς του αλλά και αμέτρητους αθώους στην καταστροφή.
Θα δούμε εάν η Πανδημία θ’ αναγκάσει τους θιασώτες της βλακείας να έρθουν στα λογικά τους ή εάν θα ερμηνεύσουν την καταστροφή ως επιβεβαίωση ότι είναι θύματα συνωμοσίας.

Ας μην περιμένουμε όμως και ας τους αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα με επιχειρήματα και αποφασιστικότητα.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας