Πολιτική

Η «Βόρεια Μακεδονία» δημιουργεί νέο πολιτικό σκηνικό

του Τάσου Τσιφόρου

Η συμφωνία για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, αλλάζει το πολιτικό σκηνική. Σε 4 μέτωπα  βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές μεταβολές. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η κατάληξη αυτών των μεταβολών. Το βέβαιο είναι ότι στο τέλος της ημέρας τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται

«Ήταν ένας Τσίπρας από τα παλιά», παρατήρησε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Δώρα Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Παππά. Γενικά η υποδοχή της συνέντευξης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πολύ θετική, σε συνέχεια του κλίματος ευφορίας που επικρατεί στον κυβερνών κόμμα μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2015 , ενισχύεται η αυτοπεποίθηση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για άνοδο της συσπείρωσης, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά. Προφανώς αυτές οι εκτιμήσεις δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν και, κυρίως, να ποσοτικοποιηθούν. Πάντως αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του Νίκου Μαρατζιζη, ενός από τους πιο σημαντικούς διανοούμενους της Κεντροδεξιάς, στον ραδιοσταθμό Κόκκινο: «Η συμφωνία πάει τόσο μπροστά τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνικές θέσεις, τις επικυρώνει με έναν τέτοιο τρόπο που πράγματι λίγα χρόνια πριν δεν θα πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να την έχουμε από την πλευρά των Σκοπίων».

Η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει στο κύμα της «πατριωτικής διαμαρτυρίας»

Αλλά και στον άλλο πόλο του δικομματισμού, τη Νέα Δημοκρατία, το κλίμα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Η Πειραιώς επιχειρεί να ανέβει στο κύμα της «πατριωτικής διαμαρτυρίας» για τη συμφωνίας, όπως είχε κάνε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «Αγανακτισμένους» το 2012. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων απορρίπτει τη συμφωνία. Μάλιστα γίνεται λόγος για δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένως αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας που «να ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα». Η στάση της ΝΔ στο ζήτημα της ΠΓΔΜ επανεπιβεβαιώνει τον χαρακτήρα της ως μεγάλης λαϊκής πατριωτικής παράταξης, σε απόσταση από τον ,μειοψηφικό κοσμοπολιτισμό. Έμπειρος κοινοβουλευτικός συντάκτης εκτιμούσε ότι «με τη συμφωνία η ΝΔ μπορεί να κλειδώσει την αυτοδυναμία».

Οι ΑΝΕΛ σε δύσκολη θέση

Οι ΑΝΕΛ έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση, καλούμενοι από τη μια μεριά να επιμένουν στη θέση τους για το όνομα και από την άλλη, να μην ανατρέψουν την κυβέρνηση. Τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα από την πρόταση μομφής του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία (θεωρητικά) δίνει στους ΑΝΕΛ την ευκαιρία να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Οι αντιφάσεις των ΑΝΕΛ φαίνονται και στις δηλώσεις των στελεχών τους. Την ώρα που ο Πάνος Καμμένος εκτιμά ότι η χώρα έχει κερδίσει από τη διαπραγμάτευση, ο Δημήτρης Καμμένος μιλάει για ιστορική εθνική ήττα. Στο παρελθόν ο Πάνος Καμμένος έχει επιδείξει εξαιρετική ικανότητα στο να ξεφεύγει από δύσκολες καταστάσεις. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει για μια ακόμα φορά.

Το ΚΙΝΑΛ κλυδωνίζεται

Η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία προκαλεί τόσο ισχυρούς κλυδωνισμούς στο ΚΙΝΑΛ ώστε να τίθεται εν αμφιβόλω η συνοχή του. Η κ. Γεννηματά τοποθετήθηκε αρνητικά για τη συμφωνία λέγοντας ότι «η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.» Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ δεν συμμερίζονται την τοποθέτηση της κ. Γεννηματά.

Οι κκ Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος και Παπανδρέου διάκεινται θετικά στη συμφωνία, ενώ υπέρ τάχτηκε και ο Νίκος Αλιβιζάτος, δηλώνοντας ότι Ικανοποιεί το 80% των ελληνικών θέσεων.  Από το βήμα της Βουλής, ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν κατηγορηματικός: «Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι, λοιπόν, ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Έχει αδυναμίες […] αλλά είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε.» Το ερώτημα πλέον είναι αν το ΚΙΝΑΛ μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται ενωμένο.

Διπολισμός

Οι εξελίξεις στα 4 μέτωπα στα οποία αναφερθήκαμε, οδηγούν σε ένα κοινό συμπέρασμα: Η συμφωνία για το όνομα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση του διπολισμού, μέσω των απίσχνασης των ενδιάμεσων δυνάμεων. Υπό αυτήν την έννοια, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης έχουν κοινό συμφέρον να φέρουν στα άκρα την αντιπαράθεση για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Πηγή: https://newpost.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post