Άμυνα Διπλωματία

ΥΕΘΑ: Αυστηρό μήνυμα κατά Τουρκίας έστειλε από το βήμα της Βουλής ο νέος Υπουργός [vid]

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβατικές συμπεριφορές που αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία, έστειλε ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες και τις συμπεριφορές της Τουρκίας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, συμπεριφορές που μας προβληματίζουν σοβαρά όχι μόνο εμάς, αλλά και τις άλλες συμμαχικές χώρες», ανέφερε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε ότι «δεν προκαλούμε αλλά δεν μας αρέσει να μας προκαλούν».

Στην ομιλία του εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δημιουργία και η κλιμάκωση των εντάσεων δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και έκανε γνωστό ότι θα επιδιωχθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. «Το ίδιο επιδιώκουμε να κάνει και η Τουρκία αν και μέχρι τώρα δεν έχει τέτοια σημάδια», επεσήμανε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ξίφος μας είναι οι ένοπλες δυνάμεις.Είναι η κόψη του σπαθιού η τρομερή. Σε καιρούς ήρεμους παραμένει στο θηκάρι. Αλλά σε καιρούς έντασης τότε το ξίφος πρέπει να είναι ακονισμένο και σταθερό. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά δεν πρέπει να είμαστε και αμέριμνοι. Εύχομαι το ξίφος να παραμείνει στο θηκάρι για αυτό και μεριμνώ ώστε το ξίφος της Ελλάδας να βρίσκεται στη κατάσταση που περιέγραψα».

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ΥΠΕΘΑ σχολίασε πως δέχεται εισηγήσεις για αύξησή της κάτι που θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Οι 5 άξονες για τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για πέντε άξονες πάνω στους οποίους το υπουργείο Άμυνας διαρθρώνει τα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας τα οποια είναι:

– Η εξασφάλιση της επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας

– Η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και στα τρία επίπεδα.

– Η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων με τη θεσμοθέτηση σταδιοδρομικής εξέλιξης των στελεχών τους.

– Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας κυρίως σε ό,τι αφορά τις προμήθειες για την εξασφάλιση απόλυτης διαφάνειας και αναγκαίας ευελιξίας.

– Η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και συνεργασίες με πανεπιστήμια.

– Η αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι θα γίνει η μέγιστη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Άμυνας ώστε να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό βραχίονα της χώρας.

«Έχουμε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας το κρίσιμο πατριωτικό καθήκον να φροντίσουμε το ξίφος της Ελλάδας να είναι στο θηκάρι. Εύχομαι να

παραμείνει στο θηκάρι», ήταν η καταληκτική αναφορά του κ. Παναγιωτόπουλου.

Την ομιλία του στη Βουλή ακολούθησε μια προσωπική ανάρτηση του στο twitter:

Πηγή: CNN

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας