Βιταμίνη D: Πώς βοηθά στον διαβήτη;


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης τα τελευταία χρόνια. Λόγω του αυξημένου ρυθμού εμφάνισης, αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στην υγεία είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης της ασθένειας αυτής. Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, που βοηθά στην ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή εμφάνισής του σε άτομα που βρίσκονται στο προδιαβητικό στάδιο. Έτσι λοιπόν, τόσο η διατροφή, όσο και η άσκηση φαίνεται να είναι καλοί σύμμαχοι ενάντια στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

Αναφορικά με τη διατροφή, είναι γνωστό πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι υδατάνθρακες, τόσο η ποσότητα, όσο και η κατανομή τους μέσα στην μέρα. Από πολλές μελέτες έχει φανεί όμως ότι και η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διόρθωση του σακχαρώδους διαβήτη. Σε πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι εκτός από τη διόρθωση του διαβήτη αυτού καθ’αυτού, η βιταμίνη D ανακουφίζει από τον πόνο που προκαλείται σε άτομα με διαβήτη.


Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D: Πώς μπορεί να σου φανεί χρήσιμη! [Δωρεάν EBOOK]


Όσον αφορά στη συσχέτιση της βιταμίνης D με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D στο πλάσμα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει, γιατί η βιταμίνη D εμπλέκεται σε δύο οδούς που σχετίζονται με τον ΣΔ τύπου 2, δηλαδή την έκκριση ινσουλίνης και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όταν όμως στα άτομα αυτά δοθεί συμπλήρωμα βιταμίνης D, τότε η ανταπόκριση της ινσουλίνης φαίνεται να βελτιώνεται. Βλέπουμε λοιπόν ότι σε άτομα που εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D στο πλάσμα, η χορήγηση συμπληρωμάτων της βιταμίνης βελτιώνει τον διαβήτη. Τι συμβαίνει όμως όσον αφορά την βιταμίνη D και την βελτίωση των συμπτωμάτων που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης;

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να παραθέσουμε τις επιδράσεις που φαίνεται να έχει ο διαβήτης στην υγεία, καθώς έχει φανεί ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτή τη νόσο. Επιγραμματικά, οι πάσχοντες μπορεί να έχουν μειωμένη κοινωνική λειτουργικότητα, έλλειψη ζωντάνιας, διαταραγμένη πνευματική και ψυχολογική κατάσταση και τέλος μειωμένες σωματικές ικανότητες και λειτουργίες. Επιπρόσθετα, ένα σύμπτωμα των διαβητικών είναι και ο πόνος, που οφείλεται σε διαβητική νευροπάθεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της διαταραγμένης απόκρισης στην ινσουλίνη. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D βελτιώνει τα συμπτώματα του πόνου. Όσο πιο έντονος ο πόνος μάλιστα, τόσο πιο έντονη φαίνεται να είναι και η βελτίωση. Πέρα όμως από τη βελτίωση του πόνου, η ίδια μελέτη έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D βελτιώνει και τα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζουν ορισμένα διαβητικά άτομα.

Συμπερασματικά, η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης στο πλάσμα φαίνεται να βελτιώνει την απόκριση στην ινσουλίνη και την γενικότερη εικόνα του σακχαρώδους διαβήτη. Επιπλέον, ευεργετική φαίνεται να είναι η χορήγηση συμπληρωμάτων και στη βελτίωση του πόνου αλλά και των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Ωστόσο, το εύρημα αυτό είναι καινούριο και δεν έχει φανεί παρά μόνο από μια μελέτη, επομένως καλό θα ήταν να γίνουν και επιπλέον μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθεί η δράση αυτή.

banner-ebook-vitamin-d


banner-ebook-diavitis-konstantinidi

Πηγή mednutrition.gr