Εθνικά Θέματα

Υπ’ ατμόν ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» και «πατέρας» των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης

Ο ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο «αρχιτέκτων» των παράνομων μνημονίων συνεργασίας, μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης GNA, της Τρίπολης, παραιτήθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσαν τη Hürriyet.

Βέβαια ο εν λόγω άνθρωπος, έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην προπαγάνδα της Τουρκίας και εναντίον της Ελλάδας, καθώς είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη «Γαλάζια Πατρίδα», την πρόσφατη τουρκική «καραμέλα», για τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρώην ναύαρχος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εκκαθαρίσεις που έγιναν στο στρατό μετά το πραξικόπημα, ενώ έπαιξε κομβικό ρόλο στο να αποκαλυφθούν ονόματα στρατιωτικών και καθηγητών που συνδέονται με τον Γκιουλέν. Μάλιστα είναι ο εμπνευστή του περίφημου FETÖMETRE, ελληνιστί, «γκιουλενιστόμετρο». Όπως αναφέρει, είτε κάποιοι τον πιέζουν να παραιτηθεί, ή σκέφτεται από μόνος του να πάρει αυτή την απόφαση, καθώς δεν μπορεί να ανεχθεί τις συκοφαντίες.

Ο αρθρογράφος Nedim Şener, ρώτησε ένα υψηλόβαθμο Τούρκο στρατιώτη για το θα γίνει με τον ναύαρχο. Ο στρατιωτικός του είπε τα εξής: «Είτε θα τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση, είτε θα παραιτηθεί μόνος του». Μάλιστα, ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες, σε όσα συνέδρια έλαβαν χώρα για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο ναύαρχος δεν προσκλήθηκε ούτε μία φορά!

Η Γαλάζια Πατρίδα

Το 2011 Τζιχάτ Γιαϊτζί, πυροβολεί πρώτη φορά, στο 14ο τεύχος της τουρκικής «Επιθεώρησης Στρατηγικών Ασφαλείας» («Guvenlik Stratejileri Dergisi»), καλώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει τη «µινιµαλιστική µεθοδολογία» που είχε υιοθετήσει παλαιότερα ως προς τη χάραξη θαλασσίων ζωνών και να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ µε τη Λιβύη.

«Είναι απαραίτητο η Τουρκία να συνάψει μια συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας µε τη Λιβύη… Στη βάση μιας τέτοιας πιθανής συμφωνίας θα ήταν δυνατό η Τουρκία να διεκδικήσει δικά της δικαιώματα ΑΟΖ στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, µε τη Λιβύη να εξασφαλίζει μια θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη από εκείνη που θα εξασφάλιζε εάν προχωρούσε σε συμφωνία µε την Ελλάδα» διαμηνύει, μεταξύ πολλών άλλων, ο Γιαϊτζί, στο πλαίσιο εκείνης της μακροσκελούς έρευνας, υπό τον κεντρικό τίτλο «Ο ρόλος και η επίδραση της Λιβύης στις προσπάθειες για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο», μιας έρευνας που συνοδεύεται και από συνολικά… 23 χάρτες.

Λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2012, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί «ξαναχτυπά», αυτήν τη φορά μέσα από τις σελίδες της επιθεώρησης «Bilge Strateji» του κέντρου στρατηγικών σπουδών Bilgesam, µε μια νέα μελέτη που φέρει τον τίτλο «Το πρόβλημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία».

«Η Τουρκία µπορεί να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών όχι µόνο µε την Αίγυπτο, την Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (sic) και τη Συρία, αλλά και µε τη Λιβύη, το Ισραήλ και τον Λίβανο» σημειώνει ο αξιωματικός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο επίµαχο κείμενο, το οποίο επίσης συνοδεύεται από δεκάδες χάρτες.

Πηγή: https://www.capital.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας