Εθνικά Θέματα

Υπό κατάρρευση η οικονομία του Μοναστηριού λόγω απουσίας των Ελλήνων…

Μοναστήρι.

«Ο κορωνοϊός επιβεβαίωσε ότι η εύθραυστη τοπική οικονομία του Μοναστηριού/Μπίτολα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία των Ελλήνων πολιτών», γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.

Στο Μοναστήρι ως παραμεθόρια πόλη, κάθε μέρα υπήρχαν πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα, οι οποίοι λόγω της εγγύτητας, έρχονται λόγω των χαμηλότερων τιμών σε πολλές υπηρεσίες και προϊόντα.

Αγόραζαν στις τοπικές μπουτίκ, ήταν επισκέπτες σε εστιατόρια και καφετέριες, γέμιζαν τα κομμωτήρια και τα σαλόνια ομορφιάς. Αλλά λόγω των κλειστών συνόρων, η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς.

«Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι πολύ ακριβές στη χώρα τους, οι τιμές είναι υψηλότερες εκεί. Εδώ άφηναν χρήματα, πήγαιναν στα κομμωτήρια, στα κουρεία, πήγαιναν στην παμπ, στην πιτσαρία, στο εστιατόριο, στο καφενείο, στο ζαχαροπλαστείο. Η πόλη είχε ζωή, λέει ο Ντίμτσε Ιβανόφσκι που έχει το στούντιο κομμωτικής «Carmen-Bitola»

Οι Έλληνες επισκέπτες χρησιμοποιούν επίσης πλήρεις υπηρεσίες σε οδοντιατρικά γραφεία σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό, τι στη χώρα τους.

Τώρα οι γιατροί του Μοναστηριού λένε ότι θα πρέπει να επιβιώσουν χωρίς τους Έλληνες ασθενείς τους

-«Ορισμένοι συνάδελφοι προσανατολίζονται αποκλειστικά στη συνεργασία με τους Έλληνες, έτσι είναι στο Μοναστήρι, στη Γευγελή. Θα βρίσκονται εντελώς εκτός εργασίας μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, λέει ο Γκότσε Μπεϊκόφσκι, οδοντίατρος.

Οι έμποροι στην αγορά της πόλης του Μοναστηριού, επίσης, λένε ότι με την κρίση, ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά η απουσία Ελλήνων καταναλωτών είναι αισθητή.

-«Αγόραζαν λαχανικά, έρχονταν τα Σάββατα και τις Κυριακές. Τώρα με αυτήν την κρίση, έχουν εξαφανιστεί, είπε ένας έμπορος στην αγορά της πόλης.

Οι μικρές επιχειρήσεις στο Μοναστήρι βρίσκονται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης, λένε οι ιδιοκτήτες.

«Οι τοπικές επιχειρήσεις στο Μοναστήρι, ειδικά ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων πολιτών, θα αισθανθούν με τον καιρό τις συνέπειες αυτής της κρίσης.

Αυτό που σήκωνε, επίσης, λίγο την τοπική οικονομία ήταν η παραδοσιακή επιστροφή των ομογενών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εμίλια Μισιρλίεφσκα

Telma

The Hellenic Information Team

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας